ΕπιχειρήσειςΤελευταία Νέα

Τι είπε η Κόλλια στην Ξάνθη; (Φώτο από την έκθεση).

kolia tsaroyxa (1) kolia tsaroyxa (2) kolia tsaroyxa

Η ομιλία Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην Ξάνθη, 30 Μαρτίου 2016 κατά την διάρκεια εγκεινίων της 2 ης Πανελλήνιας Γενικής Εμπορικής Έκθεσης Ξανθης.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Μέλη του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, Επαγγελματίες, Έμποροι και Επιχειρηματίες, Κυρίες και Κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Επιμελητήριό σας για την πρόσκληση να εγκαινιάσω τις εκθέσεις που διοργανώνει. Εύχομαι οι εκθέσεις να ολοκληρωθούν με επιτυχία και να ενισχύσουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία.

Πιστεύω επίσης ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για την επιπλέον κινητοποίησή μας, καθώς βρισκόμαστε κοντά στην επικείμενη μετάβαση της χώρας μας σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα, η οποία συντελείται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομείωση του δημόσιου χρέους που ακολουθεί.

Η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Θράκη, είναι το κομμάτι της πατρίδας μας που χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, άρα οφείλουμε να τη φροντίσουμε και κατά προτεραιότητα. Τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο και οι επενδύσεις στην Ενέργεια, μπορούν να ενισχυθούν ιδιαίτερα από την πλεονεκτική γεωγραφική θέση και από τα ιδιαίτερά χαρακτηριστικά της Θράκης, από την παρουσία των δύο μεγάλων και λειτουργικών λιμανιών, από τα δύο αεροδρόμια,  και την καταλυτική παρουσία της Εγνατίας Οδού, που συνδέει άμεσα τη Θράκη με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Θράκη αποτελεί επίσης σημείο συνάντησης δύο ηπείρων, και έχει άμεση γειτνίαση με τη Μαύρη Θάλασσα. Στοιχεία τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν. Αυτά τα ισχυρά πλεονεκτήματα υπάρχει όμως τώρα η πολιτική θέληση, αλλά και ο σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Το έργο που έχουμε μπροστά μας, φυσικά, δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός των προβλημάτων που δημιουργούν οι διεθνείς καταστάσεις  και η γενικευμένη μείωση της παγκόσμιας οικονομίας,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το επιβαλλόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαίσιο οικονομικών περιορισμών, που μειώνει κατά πολύ τις επιλογές μας. Όμως θα τα καταφέρουμε.

Η ιστορική συγκυρία επιτρέπει τη διεθνή αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας, και μέσα από τις προσπάθειες όλων μας, ενεργοποιούνται οι συνθήκες και οι καταστάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν σύντομα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Οι βάσεις έχουν τεθεί, έχουμε κάνει τις απαραίτητες θυσίες, πολύ σύντομα το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας θα γίνει σε όλους φανερό.

Κυρίες και κύριοι, εδώ, για λόγους συνεπούς τοποθέτησης, είναι απαραίτητο εκτός από το σχεδιασμό μας για το Μέλλον, να έχουμε και μια ολοκληρωμένη αντίληψη πώς οδηγηθήκαμε στη δύσκολη θέση των τελευταίων ετών, για να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύουμε, είναι το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Ειδικά εδώ στη Θράκη, μας το υπενθυμίζουν τα κουφάρια πολλών επενδύσεων, που θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τελείως διαφορετικά. Εκατοντάδες εκατομμύρια ενισχύσεων από τα κοινοτικά και κρατικά ταμεία, μοιράστηκαν με καθαρά κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια, και χάθηκαν.

Δυστυχώς, μαζί τους χάθηκε και η ευκαιρία να αποκτήσει η Θράκη μας ουσιαστικές υποδομές.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τις υποσχέσεις για μεγάλη ανάπτυξη. Αυτές οι υποσχέσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα, αν το κράτος, λειτουργούσε όπως όφειλε, με δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σχεδιασμό για το μέλλον. Θα μιλούσαμε σήμερα για μια διαφορετική Θράκη, και για μια διαφορετική Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες, λοιπόν, εκείνων που θέλουν να υποβαθμίσουν την αξία της δικαιοσύνης και της τιμωρίας όσων ζημίωσαν το σύνολο των Ελλήνων, κατά βάθος όλοι παραδέχονται ότι χωρίς κατοχύρωση ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Για αυτό και η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης είναι ο τερματισμός των φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο, περιλαμβάνονται τα στοιχεία εκείνα για να αποτραπούν οριστικά αυτού του τύπου τα φαινόμενα. Προτεραιότητα αυτή τη φορά είναι η ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, και εκείνων των περιοχών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θράκης. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περνάει μέσα από τα χέρια μερικών κεντρικών εταιριών, αλλά απαιτεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του κάτοικου της Ελλάδας που ζει σε περιοχές που έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Τα βασικά εργαλεία που έχουμε για αυτό το σκοπό, πέρα από τον αναπτυξιακό νόμο, είναι το ΕΣΠΑ και το ονομαζόμενο “Πακέτο Γιουνκέρ”. Οι πρώτες φάσεις του ΕΣΠΑ άρχισαν ήδη να υλοποιούνται δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και νέων επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των κεφαλαίων,και μέσα από αυτήν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο σχεδιασμό μας για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ,

περιλαμβάνονται και σημαντικά έργα υποδομών σε όλη τη Θράκη.  Ενδεικτικά θα αναφέρω τους οδικούς κάθετους άξονες με την Εγνατία Οδό, την αναβάθμιση των λιμανιών και την παράλληλη σύνδεση όλων των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας μέσω της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Θα προσέθετα ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Σημαντικό λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κυρίες και κύριοι, δεν θέλω σήμερα να πλατειάσω και στην ουσία να επαναλάβω έναν κατάλογο υποσχέσεων. Γνωρίζω την δικαιολογημένη δυσπιστία σας και την κατανοώ, για όλα αυτά που έμεναν μέχρι σήμερα έωλα και απραγματοποίητα. Είναι εξάλλου σειρά της κυβέρνησης να αποδείξει έμπρακτα τις διαφορετικές προθέσεις και τον σχεδιασμό της. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει το άμεσο προσεχές διάστημα.

Έχει φτάσει ο καιρός για να μπούμε σε μια νέα συλλογική τροχιά, που θα μας επιτρέψει να ξαναδούμε το μέλλον με ελπίδα. Σας καταθέτω την απόλυτη βεβαιότητά μου, ότι εκπροσωπώ μια κυβέρνηση που, παρά τα προβλήματα, θα υλοποιήσει τελικά την κάθε της δέσμευση. Και γνωρίζοντας ταυτόχρονα ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και ως βορειοελλαδίτισσα πολιτικός, τον επιπλέον κρίσιμο εθνικό ρόλο της Θράκης, δεσμεύομαι ότι ο τόπος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και σας ζητώ να περιφρουρήσετε και να διασφαλίσετε το μέλλον του τόπου σας. Πέρα από οποιαδήποτε άλλη προτεραιότητα, εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι πάντοτε δίπλα σας.

Σχετικά Άρθρα