Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Αλέκος Κοντός: Η ΣΕΚΕ εφαρμόζει καινοτομίες και μειώνει δραστικά το κόστος καλλιέργειας του καπνού

kontos mpasmas komothnh

Συνολικά 30.000 τόνους την τριετία 2016- 2018 θα προμηθευτεί η Philip Morris International από τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, επισφραγίζοντας την πρόθεση της εταιρίας κολοσσού να στηρίζει την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα Το μέλλον της καλλιέργειας καπνού ανέλυσαν στην χθεσινή συνάντησή τους στην Κομοτηνή εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, η Διεπαγγελματική Καπνού, παραγωγικοί και άλλοι φορείς, ενώ η αίθουσα πλημμύρισε από καπνοπαραγωγούς.

Παραγωγή, μεταποίηση, βιομηχανία. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Καλλιέργεια η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και δυσκολίες. Το μέλλον της ανέλυσαν στην χθεσινή συνάντησή τους στην Κομοτηνή εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, η Διεπαγγελματική Καπνού, παραγωγικοί και άλλοι φορείς. Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής η Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ., θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International και η ΣΕΚΕ.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος – Philip Morris International πλαισιωμένος από εκπροσώπους τριών μεταποιητικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη ΣΕΚΕ, τη Μισσιριάν και τη Socotab, με τις οποίες συνεργάζεται, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την καπνοκαλλιέργεια αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο η Philip Morris International με την ελληνική πολιτεία. Εξάλλου 30.000 τόνους την τριετία 2016-2018 θα προμηθευτεί η Philip Morris International από τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, επισφραγίζοντας την πρόθεση της εταιρίας κολοσσού να στηρίζει την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα. Η συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Αυτή η συμφωνία αποτέλεσε την αφορμή για τη συνάντηση στην Κομοτηνή.

Ο κλάδος του καπνού αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες, αποτελεί όμως παράλληλα και στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, είπε στην τοποθέτησή του ο Ιάκωβος Καργαρώτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 90% του παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα εξάγεται, εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία και ο κλάδος αυτός απασχολεί περίπου 60.000 οικογένειες. “Λόγω της υψηλής ποιότητας τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι και τα πιο ακριβά από όλα τα υπόλοιπα και γι αυτό το λόγο, σαν ακριβή πρώτη ύλη, μπαίνουν και στα χαρμάνια των ακριβών τσιγάρων”, είπε ο κ. Καργαρώτος και πρόσθεσε πως “ιστορικά αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες ελληνικών καπνών. Τα τελευταία χρόνια μόνο ανατολικά τύπου και το 2013 ήταν η χρονιά που πρώτη φορά δεσμευτήκαμε σε ποσότητες και πολλά προγράμματα που αφορούν την καλλιέργεια καπνού. Το 2016 και μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες, ανανεώσαμε αυτή τη συμφωνία η οποία ήταν καλοδεχούμενη από τον όλο τον κλάδο της καπνοπαραγωγής”.

Τα προϊόντα καπνού κατά κύριο λόγο εξάγονται καθώς όπως είπε ο κ. Καργαρώτος η ελληνική αγορά έχει συρρικνωθεί κατά 50% από το 2009, οπότε “έπρεπε να βρούμε νέες διεξόδους για να διοχετεύσουμε τη δυναμικότητα μας, τους εργαζόμενους και την ενέργεια μας”. Η εταιρία σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες κυρίως τελικό προϊόν αλλά και καπνό. “Τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει εάν δεν υπήρχε ο εξαιρετικός καπνός ανατολικού τύπου. Δεν μπαίνουν αυτούσια στα χαρμάνια μας, αλλά σε κάποιο ποσοστό, αλλά είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά στο τελικό προϊόν”, τόνισε. Αναγνωρίζοντας την αξία των καπνών που παράγονται στη Θράκη, η Παπαστράτος – Philip Morris International δεσμεύτηκε για τα επόμενα τρία χρόνια και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Ξεκινώντας από την ομοιογένεια στο χωράφι, και συνεχίζοντας με τη συγκομιδή, την ξήρανση, την ασφάλεια στην εργασία και την εκπαίδευση.

Ουσιαστικη Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εκπαίδευση ο γενικός διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος – Philip Morris International, μίλησε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γεωργία Ακριβείας”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη χρηματοδότηση της Παπαστράτος στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει η εταιρία για τη στήριξη της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, κοστολόγηση και προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρει ένα νέο μοντέλο προσέγγισης των αγροτών σε θέματα επιχειρηματικότητας και βελτιστοποίησης της παραγωγής με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος. Εκτός των άλλων το παρακολούθησαν παραγωγοί και από τη Θράκη. Επίσης εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 καπνοκαλλιεργητές έχουν εκπαιδευτεί σε προγράμματα σε θέματα ασφάλειας εργασίας, σε θέμα ορθών πρακτικών καλλιέργειας κ.ά. “Η παραγωγή, η μεταποίηση και η βιομηχανία στηρίζουν την καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα. Ο καπνός ήταν το πρώτο προϊόν που μπήκε στη συμβολαιακή καλλιέργεια από τις αρχές του 1990. Όλες οι άλλες ήρθαν αρκετά όψιμα και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη διαχείριση, είναι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες για να έχουμε την ποιότητα το καλό αποτέλεσμα που επιζητούμε”, τόνισε ο κ. Καργαρώτος.

Με καινοτομίες, με εφαρμοσμένη έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στηρίζεται η παραγωγή του καπνού ανατολικού τύπου, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός. Μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης παραδέχθηκε πως “δεν γνώρισα άλλη περίπτωση, στην οποία μία εταιρία απορροφά το 50% της συνολικής παραγωγής ενός προϊόντος σε μία περιοχή. Αυτό πέρα από το γεγονός ότι από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, δίνει κι ένα μήνυμα, ότι δηλαδή ο ελληνικός καπνός έχει προοπτική και ότι εφόσον έχει αγορά προχωράει σε διεθνές επίπεδο”. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, τόνισε πως “έχουμε ήδη δύο πιλοτικά χωριά, ένα στη Ροδόπη (Αρριανά) κι ένα στην Ξάνθη, όπου εφαρμόζουμε όλες τις καινοτομίες και την έρευνα που κάνουμε. Ξεκινάει από τη σπορά στα φυτά, φτάνουμε στο χωράφι όπου πάμε σε σκάλισμα πλέον με τη μηχανή και όχι με το χέρι. Μάλιστα έχουμε εξελίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτός από την σκαλιστική μηχανή, και την συλλεκτική μηχανή. Όλα αυτά εφόσον προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, μειώνουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής και τον κόπο του παραγωγού. Προσπαθούμε να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα, δηλαδή να μην κάνουμε έρευνα για την έρευνα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι παραγωγοί μας στηρίζουν, συμφωνούν με αυτά που κάνουμε και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια”.

”Έχουμε το μεράκι γι’ αυτό καλλιεργούμε, αλλά πάνω από όλα η συλλογικότητα θα είναι η απάντησε σε όλους αυτούς που μας κυνηγούν, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται ή αυτά που σήμερα ακόμα τρέχουν. Δεν είμαστε κακοί και τυχοδιώκτες, καλλιεργούμε ένα προϊόν όπως εδώ στη Ροδόπη που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μονοκαλλιέργεια. Αυτό θα πρέπει να το δούμε όλες οι πλευρές ως μία καλή προοπτική γιατί χωρίς μεράκι αυτό το προϊόν δε βγαίνει”, τόνισε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Ένωσης Ακατέργαστου Καπνού Βασίλης Μελενεκλής. Το λαθρεμπόριο είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον καπνοκαλλιεργητή σήμερα. “Εάν δε σταματήσει αυτό το φαινόμενο θα πουλάμε φθηνά τα καπνά μας”, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν. “Εμείς είχαμε πει και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει τα λαθραία, πρέπει να γίνονται έλεγχοι” τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας διαγράφεται λαμπρό κάτι που διαφάνηκε και από τη συνάντηση που είχαν προ ημερών οι 19 ομάδες παραγωγών με τη Πανελλήνια Διεπαγγελματική Ένωση Ακατέργαστου Καπνού. “Το κόστος παραγωγής είναι 3,86 ευρώ το κιλό και ήδη οι εταιρίες μας είπαν ότι θα δώσουν καλύτερες τιμές, πάνω από 4,80 ευρώ το κιλό θα ξεκινήσει η τιμή. Έχει ζήτηση αλλά πρέπει να μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες”, τόνισε.

 

Με πληροφορίες από το xronos.gr- Όλγα Τσιούλφα

Σχετικά Άρθρα