ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Μουσικοθεραπεία και ποιότητα ζωής στο ΙΘτΠ

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, από τις 18:00 έως τις 21:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Ξένια Πεχλιβανίδου, Μουσικολόγο-Μουσικοπαιδαγωγό, Μουσικοθεραπεύτρια και τα Σύγχρονα Εργαστήρια Μουσικής, «Αντώνης Μουσαδές», πραγματοποιούν την 1η Ημερίδα Μουσικοθεραπείας στην Ξάνθη με τίτλο, «Μουσικοθεραπεία και ποιότητα ζωής».

Η μουσικοθεραπεία είναι μια θεραπευτική παρέμβαση μέσω της τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή είναι στραμμένη στο να δημιουργήσει και να αξιολογήσει μια εξελισσόμενη θεραπευτική σχέση, με τη βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:

Μουσικοθεραπεία και ποιότητα ζωής

Απόδραση από τη σιωπή

Μουσικοθεραπεία από την αδυναμία στη δυνατότητα

Κλινική χρήση της μουσικής σε άτομα με αναπηρία

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Διαλέξεις

Παρουσίαση κλινικού υλικού

Συζήτηση

Βιωματικό εργαστήρι

Επίτιμη καλεσμένη θα είναι η Δρ. Ντόρα Ψαλτοπούλου- Καμίνη, Λέκτορας, ΤΜΣ- ΑΠΘ, Μουσικοψυχοθεραπεύτρια PhD, MA-CMT.

Η Δρ. Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη το 1992 ίδρυσε το Κέντρο Μουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης στο οποίο εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια (United Nations Compendium, Fall 2011, Music as a Natural Resource: Solutions for Social and Economic Issues, 3rd edition (p.118-119).

Σε συνεργασία με το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, τους διδάσκοντες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών του New York University και άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων του εξωτερικού πραγματοποιεί στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Μουσικοθεραπεία, μεταπτυχιακού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση και προβολή, από το 1996. Στα πλαίσια του προγράμματος έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα μακροχρόνιες επιστημονικές συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα φροντίδας ατόμων με αναπηρία, όπου έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία χώρων μουσικοθεραπείας, καθώς και στην δημιουργία θέσεων εργασίας για μουσικοθεραπευτές.

Εποπτεύει επαγγελματίες κι εκπαιδευόμενους μουσικοθεραπευτές, καθώς και λεκτικούς ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές.Από το 2011 είναι λέκτορας στη μοναδική θέση που έχει επίσημα προκηρυχτεί στην Ελλάδα για το γνωστικό αντικείμενο: «Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή» στο ΤΜΣ, ΑΠΘ. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση των παρακάτω συλλόγων και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και του Ελληνικού Συλλόγου Καταρτισμένων, Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Είναι professional member στην Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (AMTA), από όπου έχει τον τίτλο της Certified Music Therapist (CMT). Είναι τακτικό μέλος της Φροϋδικής Εταιρίας Β.Ε , όπου έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην ψυχανάλυση.

Συμμετέχει ως εισηγήτρια, ως μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Οι τομείς έρευνάς της σχετίζονται με τη μουσικοθεραπεία σε άτομα με αναπηρία, με κοινωνική μουσικοθεραπεία, με μουσικοθεραπεία στην Ιατρική, με την εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία και τη μουσική παιδαγωγική.

Πληροφορίες: Ξένια Πεχλιβανίδου, 6949318153, mailto:[email protected]

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα