Οικονομία Τελευταία Νέα

Συντάξεις: Χάνουν ως και 125 ευρώ το μήνα παλιοί και νέοι συνταξιούχοι- Χάνουν χρήματα 500.000 άτομα

– Κόβουν χρήματα από τα επιδόματα και έρχονται μεγάλες μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις
– Μεγάλοι χαμένοι οι μητέρες ανηλίκων και οι στρατιωτικοί που βγαίνουν νωρίς σε σύνταξη
– Κόβεται η σύνταξη ακόμη και σε όσους έχουν αναπηρία

Παιδιά και ανάπηροι μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου Ασφαλιστικού, καθώς φέρνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι συνταξιούχοι, τόσο οι παλιοί, όσο και όχι παίρνουν τώρα σύνταξη έχουν μόνο να χάσουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων και σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι απώλειες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 125 ευρώ κάθε μήνα!

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι:
-Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.

-Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.

-Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.

Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.

Σήμερα, στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει. Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης). Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού αναμένεται να φέρει μειώσεις στις συντάξεις 500.000 ατόμων!

 

loading...

Σχετικά Άρθρα