Πολιτισμός Τελευταία Νέα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 191η πρωτοχρονια 2016

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της καθ ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως Αδελφοί μου αγαπητοί.

Με την χάρη του Θεού ζούμε σήμερα την ανατολή μιας νέας χρονικής περιόδου, του έτους 2016.

Ζητούμε από τον Θεό να ευλογήσει την είσοδο στον νέο Ενιαυτό της χρηστότητός Του, να δωρήσει όμβρους ειρηνικούς για την καρποφορία της γης, ευκράτους και υγιεινούς αέρας για τους ανθρώπους και την άλογη κτίση, ειρήνη και ομόνοια στον κόσμο.

Ακούσαμε τον σήμερα τιμώμενο από την Εκκλησίας μας Μέγα Βασίλειο του οποίου την Θεία Λειτουργία τελούμε, να λέγει ευχόμενος: «Κύριε την νεότητα παιδαγώγησον, το γήρας περικράτησον, τους ολιγοψύχους παραμύθησον, τους εσκορπισμένους επισυνάγαγε, τους πεπλανημένους επανάγαγε, την Αγίαν Εκκλησίαν καλώς διαφύλαξον, λάλησον αγαθά στις καρδιές των αρχόντων του κόσμου για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της γης».

Ο χρόνος αδελφοί διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας και στην σωτηρία μας και επειδή είναι βραχύς γι’ αυτό είναι και πολύτιμος.

Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει: «Αδελφοί εξαγοραζόμενοι τον καιρόν», να αξιοποιήσουμε τον χρόνο της ζωής μας. Ο Λόγος του Θεού το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος ο υπέρχρονος ντύνεται τον χρόνο και ο χρόνος φιλοξενεί τον άχρονο. Ο Χριστός μπαίνει στην ιστορία και γίνεται η χώρα των ζώντων με την ενανθρώπησή του και η Θεοτόκος η χώρα του αχωρήτου.

Η χαρά των ημερών επισκιάζεται από τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν στις ημέρες μας και δημιουργούν ανασφάλεια και προβληματισμό.

«Ο Θεός αγάπη εστί» κατά τον Ευαγγελιστή της αγάπης, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που επικαλούμενοι το όνομα του Θεού να σκοτώνουν ανθρώπους, να τους οδηγούν στην προσφυγιά, να αφήνουν ορφανά παιδιά, να γίνεται η Μεσόγειος ο υγρός τάφος χιλιάδων ανθρώπων, να καταστρέφονται μνημεία πολιτισμού.

 

Ας αναλογισθούμε όμως και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ποιός τα δημιούργησε όλα αυτά;

Ο Χριστός μας διδάσκει «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Και πλησίον είναι ο κάθε άνθρωπος είτε ζει δίπλα μας η στην άλλη άκρη του κόσμου. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο, την πίστη του, τον πολιτισμό του, την παράδοση, την γλώσσα του. Στην Ευρώπη χρόνια τώρα ακούμε να γίνεται λόγος, να γίνονται συσκέψεις, συμβούλια μόνο για τα οικονομικά, κανένας λόγος για ιδανικά και οράματα και έτσι εξηγείται γιατί οι νέοι της Ευρώπης αναζητούν έμπνευση για τη ζωή στον μυστικισμό των ανατολικών θρησκειών.

Ο λαός μας περνάει δυσκολίες, του φορτώνουν καθημερινά φορτία δυσβάσταχτα. Η Εκκλησία μας καλεί την Πρωτοχρονιά να παίξουμε όχι στα τυχερά παιχνίδια, αλλά στο παιχνίδι της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Η αγάπη δεν έχει σύνορα, δεν ξεχωρίζει ανθρώπους από το χρώμα, την πίστη, τον πολιτισμό και το παράδειγμα μας το δίνει ο Χριστός όταν περιθάλπτει τον αλλογενή Σαμαρείτη.

Αδελφοί, το νέο έτος ήλθε με ελπίδες, προσδοκίες και ας είναι η προσευχή όλων μας προς τον Θεό για την ειρήνη, την υγεία, την αγάπη, την δικαιοσύνη, την ενότητα, την προκοπή, την πνευματική και ανθρώπινη για την πατρίδα μας και ολόκληρο τον κόσμο.

Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.

Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Σχετικά Άρθρα