Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Οι τελευταίες ημέρες: Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 & 21.00. Προβολές στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Sophie Scholl- Οι τελευταίες ημέρες / 2005, 120΄. Σκηνοθεσία: Marc Rothemund.

Φεβρουάριος 1943. Η Γερμανία έχει χάσει τη μάχη του Στάλινγκραντ. Η νεανική αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο» του Μονάχου εντείνει την αντιχιτλερική της δράση. Τα αδέρφια Χανς και η Σοφί Σολ, ψυχή της οργάνωσης, συλλαμβάνονται στις 18 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου ενώ μοιράζουν προκηρύξεις κατά του ναζιστικού καθεστώτος.

Η Γκεστάπο ανακρίνει σχεδόν ακατάπαυστα για 4 μέρες τη 21χρονη φοιτήτρια Σοφί Σολ. Αυτές οι ανακρίσεις, στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία, εξελίσσονται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην 21χρονη φοιτήτρια και τον ανακριτή.

Μετά από μια σύντομη, θεαματική δίκη στις 22 Φεβρουαρίου η Σοφί Σολ, ο αδερφός της Χανς καθώς και ένα ακόμα μέλος του «Λευκού Ρόδου» καταδικάζονται σε θάνατο για «εσχάτη προδοσία και υπονόμευση της στρατιωτικής δύναμης» και οδηγούνται την ίδια ακόμα ημέρα στη λαιμητόμο.

Η ταινία έχει προβληθεί μέχρι τώρα σε πάνω από 30 χώρες ενώ έχει διακριθεί και με πάρα πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων και με την Αργυρή Άρκτο στη Μπερλινάλε 2005, Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο 2005 για την πρωταγωνίστρια Julia Jentsch ενώ είχε προταθεί και για το ΄Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σχετικά Άρθρα