– Στο σφυρί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου.
– Και αυτά τα δάνεια θα μεταβιβάζονται στις εισπρακτικές νέας γενιάς.
– Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με το κουαρτέτο θα είναι μόνο για τεχνικά ζητήματα.
Τα ψιλά γράμματα είναι αυτά που λένε συνήθως όλη την αλήθεια. Και ιδίως όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι φανταζόμασταν.
Όπως προκύπτει, στο σφυρί θα βγαίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου.
Μπορεί τώρα να εξαιρέθηκαν και το σκεπτικό που προβλήθηκε είναι πως θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για να εξαιρεθούν, όμως το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή άλλα ορίζει. Συγκεκριμένα, στην τελευταία φράση της παραγράφου 9 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι: «Το εφαρμοστικό πλαίσιο της μεταβίβασης των παραπάνω κατηγοριών απαιτήσεων (σ.σ. που έχουν εξαιρεθεί προσωρινά) θα καθοριστεί νομοθετικά καταλλήλως».
Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα έχουμε μεταβιβάσεις και αυτών των δανείων στις νέες εταιρείες διαχείρισης, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιοι άλλοι όροι και προϋποθέσεις εφόσον αυτό προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο το νέο έτος. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση τα πράγματα είναι πιο καθαρά αφού αναφέρεται πως η παράταση “αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης στις ανωτέρω κατηγορίες”.
Αυτό σημαίνει σημαίνει ότι και οι κατηγορίες των δανείων που εξαιρέθηκαν θα μεταβιβαστούν στα «κοράκια», μόνο που προηγουμένως θα διορθωθούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην πράξη. Δηλαδή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- κουαρτέτου δεν θα αφορούν στη μεταβίβαση ή όχι αυτών των δανείων, αλλά στη διόρθωση τυχόν προβλημάτων κατά την εφαρμογή του νέου νόμου. Αυτό τουλάχιστον λένε οι συντάκτες του νομοσχεδίου.