Οικολογία Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις από την ορειβατική λέσχη Ξάνθης για το επόμενο τριήμερο. Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών

eos oribates (2) eos oribates (4) eos oribates (5) eos oribates (6) eos oribates eos oribates (1)

     Η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης προκειμένου να τιμήσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών που έχει οριστεί η 11 η Δεκεμβρίου, πραγματοποιεί και φέτος την εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην πόλη μας, την «3 η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου».

Παράλληλα αποδεικνύει ότι είναι μια Λέσχη που βαδίζει απορροφώντας τους κραδασμούς της σημερινής πραγματικότητας και προσαρμόζεται με επιτυχία μέσα σε αυτήν. Το έργο της και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κατά καιρούς το αποδεικνύουν περίτρανα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2015 υπήρξε μια συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης μας ανάμεσα σε συλλόγους, υπηρεσίες, τοπογράφους με μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης όπου μας ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μονοπάτι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μήκους μεγαλύτερο των 50 χιλιομέτρων η σηματοδότηση του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ άλλων αυτό το μονοπάτι θα αναδεικνύει ιστορικά και Πολιτιστικά στοιχεία των περιοχών από τις οποίες θα περνάει αλλά και θα βοηθάει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής αφού θα διαφημιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με αποτέλεσμα πολλοί πεζοπόροι να θέλουν να έρθουν να το περπατήσουν (ένα παρόμοιο μονοπάτι εγκαινιάστηκε περίπου πριν 6 μήνες στην ορεινή Αρκαδία).

Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε όσο καλύτερα γίνεται, τους συμπολίτες μας αλλά και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για το τι σημαίνει η δημιουργία ενός τέτοιου μονοπατιού στην πόλη μας εντοπίσαμε και ήρθαμε σε επαφή με τον Φοίβο Τσαραβόπουλο ο οποίος μέσα από την οργάνωση «Paths Of Greece» www.pathsofgreece.gr τα τελευταία 5 χρόνια οργώνει την Ελλάδα σε αναζήτηση παλιών μονοπατιών. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της φύσης και της ιστορίας του κάθε τόπου, μέσα από την πεζοπορία, καθώς και η ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού. Έχει σηματοδοτήσει με διεθνείς προδιαγραφές και αναδείξει πάνω από 250km μονοπατιών. Είναι Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του World Trails Network.

Ο φετινός καλεσμένος μας δεν είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (δεν μπορούσαμε να φέρουμε κάποιον που να είναι και μέλος καθότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την δημιουργία αυτού του μονοπατιού από την Ελληνική Εταιρεία) είναι όμως ένας άνθρωπος που κάνει παραπλήσια δουλειά και θα μπορέσει να μας ενημερώσει από «πρώτο χέρι» τόσο για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την δημιουργία ενός τέτοιου μονοπατιού, όσο και για τον αντίκτυπο που θα έχει στους Έλληνες αλλά και ξένους πεζοπόρους που θα ενδιαφερθούν να περπατήσουν αυτό το μονοπάτι όπως επίσης και για το κατά πόσο θα βοηθήσει στην άνοδο του πεζοπορικού τουρισμού στον Νομό μας (ενός τουρισμού που είναι σχεδόν ανύπαρκτος παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης).

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ως Δ.Σ. της Ορειβατικής Λέσχης έχουμε καταλήξει στην πραγματοποίηση των εξής εκδηλώσεων:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015:

Πραγματοποίηση Ορειβατικής Βραδιάς στο Café Bar «Αέρας» κατά την οποία θα έχουμε απευθείας σύνδεση μέσω skype με τους:

Μαγγίτση Νίκο (τον πρώτο Έλληνα που έχει πραγματοποιήσει το 7 Summits αλλά και επίσημο καλεσμένο μας στην 1η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου).

Τσιαντό Παύλο (ορειβάτη και σκηνοθέτη της ταινίας – ντοκυμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» που είναι η πραγματική αφήγηση της πρώτης πετυχημένης Ελληνικής προσπάθειας κατάκτησης της «Στέγης του Κόσμου» το 2004 (επίσημος καλεσμένος μας στην 2η Αστρορειβασία Μεγάλου Υψομέτρου).

Στύλλα Μιχάλη ορειβάτη και διαχειριστή του Καταφύγιου «Χρήστος Κάκκαλος» στον Όλυμπο.

Τσιάνο Γεώργιο ορειβάτη και αθλητή.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015:

Η παρουσίαση της δουλειάς του Κου Φοίβου Τσαραβόπουλου στην αίθουσα του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ στις 20.30 το βράδυ. Η παρουσία σας θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα γιατί έχουν να ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν ολόκληρο τον Νομό μας.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015:

Για 3η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» θα πραγματοποιήσουμε νυχτερινή πορεία στην περιοχή της Θηλειάς (πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμούς) όπου στην πίστα των Mountainbikers θα μας περιμένουν με τα τηλεσκόπιά τους μέλη του συλλόγου για μια ξενάγηση στον νυχτερινό έναστρο ουρανό. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα.

Σχετικά Άρθρα