ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Το μήνυμα της Κυριακής «Πρότυπο ποιμένος»

Γράφει ο Μητροπολίτης μας

Όσοι ύμνοι και αν αφιερωθούν στον εορταζόμενο μέγα Ιεράρχη, τον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, δεν φτάνουν για να υμνήσουν αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα. Το σύνολο της χριστιανικής αρετής ενσαρκώνεται στο πρόσωπό του.

Οι αρετές του Αγίου Νικολάου και η ολοκληρωμένη πνευματική του προσωπικότητα μας παρουσιάζονται στην υμνολογία της ημέρας. Πρόκειται για μία υμνολογική ανθοδέσμη, όπου κάθε άνθος μας δίδει και το άρωμα μιας αρετής του Αγίου. «Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια. δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια».

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος έχει ορισμένα καθήκοντα, των οποίων η τήρηση επιβάλλεται. Τα καθήκοντα αυτά διακρίνονται συνήθως σε καθήκοντα προς τον Θεό, προς τον πλησίον και προς τον εαυτό μας. Ακριβώς δε το εγκώμιο του Αγίου Νικολάου μας παρουσιάζει τις τρεις αυτές όψεις των καθηκόντων, εφαρμοσμένων στη ζωή του Αγίου. Σε σχέση με τα καθήκοντα προς τον Θεό τον παρουσιάζει ως «κανόνα πίστεως», ως άνθρωπο δηλαδή που έχει την πίστη ως κίνητρο της ζωής του και πιστεύει υποδειγματικά στον Θεό.

Ως προς τα καθήκοντα προς τον πλησίον μας παρουσιάζει τον Άγιο ως άνθρωπο πράο και «εικόνα πραότητος», και ταυτόχρονα ως άνθρωπο πλήρη στοργής και αγάπης, που φθάνει σε πράξεις αγαθοεργίας, ώστε να αποκτήσει «τη πτωχεία τα πλούσια». Ως προς τα καθήκοντα προς τον εαυτό του τον παρουσιάζει ως «εγκρατείας διδάσκαλον», που αποκτά δια της χριστιανικής αρετής «τη ταπεινώσει τα υψηλά».

Είναι ο Άγιος Νικόλαος πηγή έμπνευσης για μας τους χριστιανούς, ώστε ακολουθώντας το παράδειγμά του να γνωρίσουμε τις τρεις αυτές διαστάσεις των καθηκόντων μας και να τις θέσουμε σε εφαρμογή.

Είναι έμπρακτο παράδειγμα του τι σημαίνει αγιότης και πως αυτή εφαρμόζεται στη ζωή μας. Η αγιότητα είναι κάτι το ουράνιο και υψηλό, αλλά όχι ακατόρθωτο και άφθαστο για τον άνθρωπο. Άνθρωπος όμοιος με μας ήταν και ο εορταζόμενος Ιεράρχης.

Για το λόγο αυτό, κατά μίμηση του Αγίου Νικολάου, ας στρέψουμε και μεις την προσοχή μας στην εκτέλεση των καθηκόντων μας προς τον Θεό, τον πλησίον και τον εαυτό μας. Και η πλήρης προσήλωση στο χριστιανικό μας καθήκον «εν παντί» θα μας αναβιβάσει σε ύψος μέγα, ανάλογο του εορταζομένου Αγίου Πατρός.

Σχετικά Άρθρα