Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις στην Ξάνθη, στα πλαίσια της 3ης Biennale Αστικής και Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης.

H BRAU (“Biennale del Restauro Architettonico & Urbano”), προσφέρει ένα διεθνές φόρουµ για την σύγκριση και επαλήθευση σε παγκόσμια κλίμακα των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων.

Η BRAU3, έχει ως σηµείο εκκίνησης τη Φλωρεντία και διατρέχει τις επιλεγμένες πόλεις, που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Έχει ως τίτλο: “ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (SENZA FRONTIERE, WITHOUT BORDERS)” και ο στόχος της είναι να συμβάλει στη δυναµική αντίληψη του όρου «αρχιτεκτονική κληρονομιά», ως σταθερή αξία, όχι µόνο στα στενά όρια κάθε πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, µέσω ανταλλαγής και διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων σχετικών µε την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την οικοδομική των ιστορικών κτηρίων, στα πλαίσια µμιας αειφόρου μεθοδολογίας προστασίας, ανάδειξης και επανάχρησης τους.

Από την Ελλάδα, στην BRAU3 (2015), ύστερα από πρόταση του Εργαστηρίου Μορφολογίας, συμμετέχουν η Κοζάνη, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη. Οι χώρες και οι πόλεις, που φιλοξενούν την Μπιενάλε, συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διαμέσου δραστηριοτήτων, όπως έκθεση έργων αποκατάστασης, διοργάνωση ημερίδας και γενικά µε δραστηριότητες προώθησης του τοπικού πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της Biennale περιλαμβάνουν κάθε είδους δραστηριότητες προώθησης του τοπικού άυλου και υλικού πολιτισμού, µε κύριο άξονα την αρχιτεκτονική και πολεοδομική προστασία ιστορικών κτηρίων και τόπων. Στο πλαίσιο αυτό, συνδιοργανώνονται στη Ξάνθη, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΕΚΘΕΣΗ:

Η έκθεση αφορά την παρουσίαση, σύγκριση και επαλήθευση, σε διεθνή κλίµακα, των έργων αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της αναδιοργάνωσης των αστικών χώρων.

Η Οργάνωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί µε πόστερ, προπλάσματα, προβολές, επισκέψεις, workshops, κ.α. χαρακτηριστικών έργων αποκατάστασης ιστορικών κτηρίων και περιοχών της πόλης.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:

Α. Θέµατα προστασίας ιστορικών κέντρων ιστορικών πόλεων και

αρχιτεκτονικού τοπίου,

Β. Αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων – συγκροτημάτων,

Γ. Στρατηγικές αναβίωσης εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε αστικές και

περιαστικές περιοχές,

Δ. Βιομηχανική Κληρονομιά,

Ε. Επεµβάσεις  – αποκατάσταση κτηρίων του μοντέρνου κινήµατος.

ΗΜΕΡΙΔΑ:

Οργάνωση ηµερίδας µε οµιλίες σχετικές µε:

Α) τις πέντε θεµατικές ενότητες,

Β) τη γενικότερη φιλοσοφία της BRAU3, και

Γ) παρουσιάσεις των μελετών αποκατάστασης, που θα παρουσιαστούν με πόστερ  στην έκθεση.

Τα αποτελέσµατα της Έκθεσης και της Ηµερίδας, θα αναρτηθούν στο site της BRAU και του Εργαστηρίου Μορφολογίας-Ρυθµολογίας του ΔΠΘ, ενώ απώτερος σκοπός είναι και η έκδοσή τους σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Νικόλαος Λιανός, ΤΑΜ/ΔΠΘ,

Κυριάκος Στεφανόπουλος, Δήμος Ξάνθης,

Αδριανή Διαγουμά, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Μαρία Bαλαή , Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Αργύρης Πλέσσιας, ΤΕΕ Θράκης,

Μαρία Χατζηαβραμίδου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τμήμα Ξάνθης.

 

Η 3η Biennale Αστικής και Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη και περιλαμβάνει έκθεση με πόστερ από τις 2/12/2015 έως τις 31/12/2015 και ημερίδα με εισηγήσεις το απόγευμα της Παρασκευής 4/12/2015. Οι εκδηλώσεις θα παραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην καπναποθήκη Π.

Σχετικά Άρθρα