Μια ερώτηση (την οποία πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω) κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του Σύριζα Ξάνθης οι οποίοι στην ουσία ρωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Εσωτερικών γιατί σπάνε οι σωλήνες της ΔΕΥΑΞ και τι θα κάνουν για να τις αντικαταστήσουν!!!! Μια ερώτηση που έπρεπε κατά την γνώμη μου να κάνουν στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Μαρίνο Σδρέβανο και στον ίδιο τον Δήμαρχο… ο Υπουργός τι να κάνει σε αυτήν την περίπτωση;;;; Τι να απαντήσει δηλαδή στην Βουλή;
Διαβάστε την ερώτηση και περιμένω και τα σχόλιά σας….
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ: προς τους κ.κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Έργα υποδομής και ανεπάρκειες δικτύου ύδρευσης στην Ξάνθη
Οι πολίτες της Ξάνθης γίνονται καθημερινά μάρτυρες συνεχόμενων και διαρκών βλαβών του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου. Από το κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα από στις οδούς Αγ. Ελευθερίου, Δράμας , Κανάρη, Χατζησταύρου, Κλεμανσώ έως την περιοχή της Χρύσας και τον οικισμό των Κιμμερίων, τα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης καλούνται σε 3 βάρδιες να επισκευάσουν διαρκώς βλάβες, πράγμα το οποίο συνεπάγεται τη δαπάνη πολύτιμων πόρων του δήμου άλλα και τη διατάραξη της εύρυθμης ζωής των πολιτών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης, στις 17 Νοεμβρίου του 2015, η εταιρεία απεφάνθη, ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και χρίζει αντικατάστασης σε πολλές περιοχές.Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ανακοίνωσε πως οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο και ότι το δίκτυο, ακόμα και στο κέντρο της Ξάνθης, είναι σχεδόν κατεστραμμένο από την φθορά του χρόνου.
Για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει εκπονηθεί μελέτη, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου Ευρώ, από τη δημοτική επιχείρηση, με στόχο την μερική αντικατάσταση του δικτύου διανομής στα σημεία όπου παρουσιάζεται συχνότερη εμφάνιση βλαβών.
Σημειώνεται δε πως απαντώντας (Α.Π. 20168/11-04-2014) σε παλαιότερη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΥΑΞ ανέφερε πως, αρχής γενομένης από το 1990, είχε υπάρξει αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου του δικτύου της πόλης (σε ποσοστό 95%) από σωληνώσεις PVC και πολυαιθυλενίου και πωςτο εναπομείναν τμήμα – το οποίο δεν έχει αντικατασταθεί ως σήμερα – αποτελείται από σιδηροσωλήνες, χωρίς να ενέχει κινδύνους για την δημοσία υγειά. Αναφορικά δε με το ζήτημα των βλαβών, το ίδιο έγγραφοδιαβεβαίωνε ότι οι όποιες βλάβες και διακοπές ήταν μεμονωμένεςκαι οφείλονταν σε αστοχίες υλικού.
Επειδή η επάρκεια και η καλή ποιότητα του νερού πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση του νερού.
Επειδή οι δημότες της Ξάνθης, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε σχέση με του γειτονικούς Δήμους στις πάγιες χρεώσεις της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης
Επειδή οι καθημερινές βλάβες σε ένα δίκτυο, το οποίο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απάντηση της ΔΕΥΑΞ έχει αντικατασταθεί σχεδόν στο σύνολο του τα τελευταία χρόνια, αποτελούν φαινόμενο παράδοξο, που καθιστά επισφαλή την υδροδότηση των πολιτών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1) Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι κοστοβόρες, συνεχόμενες βλάβες του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ξάνθης;
2) Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και η αρμόδιες αρχές για την αντικατάσταση του και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιαννακίδης Στάθης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Στογιαννίδης Γρηγόρης