ΜειονότηταΤελευταία Νέα

Η ABTTF FUEN TAG παραβρέθηκε στη δεύτερη ετήσια συνεδρίαση για τις Τουρκικές Μειονότητες

fuen abtf (4) fuen abtf fuen abtf (1) fuen abtf (2) fuen abtf (3)

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συμμέτειχε από τις 9- 12 Νοεμ 2015 στο Μπακού της Αζερμπαϊτζάν στη δεύτερη ετήσια συνεδρίαση της τουρκικές Μειονότητες/ Ομάδα Εργασίας των κοινοτήτων (TAG) υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUΕN) . Ο Πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου ως αντιπρόεδρος της FUEN παρέστη στη συνεδρίαση που φιλοξενείται από την οργάνωση μέλος της FUEN Σύλλογος των τουρκόφωνων Μεσχέτ “VATAN” στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ABTTF εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο Σαμή Γιουσούφ.
Στη συνεδρίαση από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τουρκικών μειονοτήτων
Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κεντρικών οργανώσεων της τουρκικές μειονότητες από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της τούρκικης μειονότητας της Δυτικής Θράκης μαζί με την ABTTF , το κόμμα φιλία, Ισότητα και Ειρήνη (DEB) ,ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου- Κω και Δωδεκάνησου, ως εκπρόσωπος των τουρκόφωνων Μεσχετών η Διεθνής Εταιρεία Meshketian Τούρκων “VATAN” από το Αζερμπαϊτζάν, η Κοινωνική Οργάνωση για την προώθηση και ανάπτυξη τις Παραδόσεις των τούρκων Καρατσάι-Μπαλκάρ το “Μπαρ Ελ» από τη Ρωσία, καθώς των Τατάρων της Κριμαίας το εθνικό κοινοβούλιο των Τατάρων της Κριμαίας, τους Καραΐτες της Κριμαίας το σύλλογο „Krymkarailar’’. Επίσης στη συνεδρίαση συμμετείχε η ένωση Kumyk που εκπροσωπεί τους Τούρκους Kumyk από την Μόσχα η οποία ακόμη δεν είναι μέλος της FUEN.
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, συνολικά δεκαπέντε συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία στο Μπακού. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το νεκροταφείο που ονομάζεται Fahri Hıyaban όπου ο πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεβ, και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που υπηρέτησαν το λαό του Αζερμπαϊτζάν και το κράτος, και τοποθέτησαν ένα στεφάνι στο μαυσωλείο Αλίγιεβ. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αργότερα το μνημείο που ονομάζεται ‘’SEHITLER Hıyabanı’’ όπου Αζερμπαϊτζάν και Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης του Μπακού το 1918 και με την εισβολή του Ρώσικου στρατού 20 Ιουνάρη του 1990 ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ονομαζόμενο μαύρη Ιαιναρή. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Σύμβουλο για θρησκευτικές υπηρεσίες της Πρεσβείας της Τουρκίας στο Μπακού ο καθηγητής Δρ Καμίλ Γουνές και επισκέφθηκε το απόγευμα το Παλάτι του Shirvanshahs.
Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον Υπουργό Διεθνούς, Πολυπολιτισμικότητα και Θρησκευμάτων τον Πρόεδρο Kamal Αμπντουλάγιεβ
Στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Kamal Αμπντουλάγιεβ, Υπουργός Διεθνής , Πολυπολιτισμικότητα και Θρησκευμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου παρουσίασε στον Υπουργό, την Ομάδα Εργασίας των τουρκικών μειονοτήτων FUEN (TAG). Ο Χαλίτ Χαμπίπογλου παρέχονται στον Αμπντουλάγιεβ πληροφορίες σχετικά με τις τουρκόφωνες μειονότητες που είναι μέλη TAG και ζήτησε τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν σε διεθνή αρένα για τον επαναπατρισμό των τουρκόφωνων Μεσχέτ στην πατρίδα τους τη Γεωργία.
Τα μέλη της FUEN TAG αποφάσισαν σχετικά με την κοινή στρατηγική για το 2016
Κατά τη δεύτερη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης της FUEN TAG στις 11 Νοεμβρίου Τετάρτη 2015, ο Αντιπρόεδρος της FUEN Χαλίτ Χαμπίπογλου παρουσίασε τις πραγματοποιούμενες δραστηριότητες FUEN TAG κατά το τελευταίο έτος. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τις μειονότητές τους.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Kumyk Ραμαζάν Alpaut, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια ετήσια συνάντηση FUEN TAG, έκανε μια παρουσίαση σχετικά για τους Τούρκους Kumyk που σήμερα ζουν κυρίως στο Νταγκεστάν. Μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο του οργανισμού υποδοχής σύνδεσης των τουρκόφωνων Μεσχέτ “VATAN” στο Αζερμπαϊτζάν Ιμπραχήμ Ζία σχετικά με το πρόβλημα του επαναπατρισμού των τουρκόφωνων Μεσχέτ στη Γεωργία και τα αιτήματά τους σχετικά με το θέμα, Alpaut έκανε μια δεύτερη παρουσίαση σχετικά με τις τουρκόφωνες μειονότητες και κοινότητες που ζουν στην Ρωσία.
Κατά το δεύτερο μέρος της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, ως Διεθνών Σχέσεων της ABTTF η Διευθύντρια Μελέκ Κίρματζί Αρίκ εξέφρασε των έργων που εκτελούνται σε διεθνέςς πλατφόρμες για τις τουρκόφωνες μειονότητες / κοινότητες, καθώς και τις πιθανές δραστηριότητες πριν από Διεθνείς Οργανισμούς. Μετά τις προσδοκίες των οργανώσεων μελών της FUEN TAG και πιθανές επιλογές συνεργασίας είχαν αξιολογηθεί και συζητήθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών FUEN TAG και κατά συνέπεια, η κοινή στρατηγική για το 2016 αποφασίστηκε.

Σχετικά Άρθρα