ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

«Τα Πανηγυρια Των Αγγελων»

Γράφει ο Μητροπολήτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων

Σήμερα, γιορτή της Συνάξεως των Επουρανίων Δυνάμεων, πανηγυρίζουν οι Άγγελοι. Αν όλη η παρουσία των αγγέλων στον ουρανό είναι ένα αδιάκοπο πανηγύρι, μέσα στην Αγία Γραφή βλέπουμε τρία ξεχωριστά πανηγύρια των αγγέλων, που έχουν σχέση με την υλική κτίση και τον άνθρωπο.

Το πρώτο πανηγύρι έγινε, όταν ο Θεός δημιούργησε τα άστρα, το υλικό σύμπαν. Είχε προηγηθεί η δημιουργία των αΰλων πνευμάτων, των αγγελικών δυνάμεων.

Ήλθε όμως η στιγμή, που οι άγγελοι ύμνησαν περισσότερο τον Θεό και έδειξαν χαρά μεγαλύτερη από το πρώτο πανηγύρι. Πότε; Όταν ο Θεός έκανε έργο δυσκολότερο από τη δημιουργία του κόσμου. Δυσκολότερη από την πλάση εκείνη είναι η ανάπλαση που έκανε ο Θεός στέλνοντας στη γη τον Μονογενή του Υιό, τον Ιησού Χριστό. Δυσκολότερη από την παλαιά δημιουργία είναι η αναδημιουργία του κόσμου. Δυσκολότερη από την παλαιά είναι η νέα κτίση, η ανακαίνιση του κόσμου.

Για την πρώτη δημιουργία χρειάστηκε μόνο ο λόγος του Θεού. «Είπε και εγενήθησαν∙ ενετείλατο και εκτίσθησαν». Για την ανάπλαση του κόσμου, την σωτηρία των ανθρώπων, δεν χρειάστηκε μόνο ο λόγος, χρειάστηκε και η κίνηση του Θεού προς τον κόσμο. Χρειάστηκε ο ίδιος να έλθει στη γη.

Όταν λοιπόν, ο Θεός ευδόκησε να κάνει το δυσκολότερο έργο, να κατεβεί στη γη, για να σώσει τον άνθρωπο, τότε οι άγγελοι έστησαν το δεύτερο μεγάλο πανηγύρι. Και έστειλαν αγγελική αντιπροσωπεία στη γη να ψάλει τον ύμνο της ειρήνης και να αναγγείλει τη συμφιλίωση και καταλλαγή με τον ερχομό του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στη γη.

Αλλά το μεγαλύτερο και συγκινητικότερο πανηγύρι των αγγέλων γίνεται την ώρα που κάποιος αμαρτωλός μετανοεί. Για τη χαρά αυτή των αγγέλων μιλάει ο ίδιος ο Κύριος: «Λέγω υμίν, χαρά γίνεται ενώπιον των Αγγέλων του Θεού επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι». Το πανηγύρι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία από τα άλλα δύο.

Το να μετανοήσει ένας άνθρωπος, είναι έργο δυσκολότερο από τα δύο άλλα έργα, που αναφέρθηκαν, από το έργο της δημιουργίας του σύμπαντος και από το έργο της αναδημιουργίας με την Ενανθρώπηση του Χριστού. Γιατί; Διότι τα δύο έργα η παντοδυναμία του Θεού τα πραγματοποίησε. Προκειμένου όμως να μετανοήσει ο αμαρτωλός, η παντοδυναμία του Θεού συναντά το ισχυρότερο εμπόδιο. Και αυτό είναι η θέληση του ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα