ΑτζένταΤελευταία Νέα

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Ιστορίας Λαογραφίας Θράκης

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015- 2016. Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες). Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης. Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας. Πρόγραμμα Μαθημάτων Νοεμβρίου 2015. ΤΕΤΑΡΤΗ 4 + 18 Νοεμβρίου 2015.

Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015- 2016 θα είναι: Ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση.

  1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Στα μαθήματα Οκτωβρίου αναφερθήκαμε εισαγωγικά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στις μυθικές κοσμογονίες, και μελετήσαμε γλωσσικά, γραμματικά, συντακτικά αποσπάσματα των Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη. Επίσης αναφερθήκαμε στο Διογένη το Λαέρτιο και μεταφράσαμε κεφάλαια από το περίφημο έργο του «Βίοι Φιλοσόφων».

Στα μαθήματα Νοεμβρίου θα μελετήσουμε αποσπάσματα των Ξενοφάνη, Ηράκλειτου, Πυθαγόρα και Παρμενίδη.

Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιούνται στα μαθήματα τα τεύχη «Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι – Ανθολόγιο» και «Διογένης ο Λαέρτιος».

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :

Στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους 2015- 2016 θα μελετηθούν τα θέματα:- Ιστορία της νεότερης ευρωπαϊκής φιλοσοφίας – Η Επιστήμη και η Διανόηση στη νεότερη και σύγχρονη Θράκη- τάσεις, χαρακτηριστικά και εκπρόσωποι.

Ξεκινήσαμε με μία γενική εισαγωγή στη Φιλοσοφία και από το βιβλίο του ξανθιώτη Νίκου Ματσούκα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» ξεκινήσαμε να μελετούμε τη δυτική φιλοσοφία από το 17ο αιώνα ως σήμερα (με ανάλογο φυλλάδιο).

Στα μαθήματα Νοεμβρίου θα ολοκληρώσουμε το κείμενο του Ν. Ματσούκα και θα εξετάσουμε τα θέματα:- «Οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας» (βοήθημα- φυλλάδιο του Απ. Βακαλόπουλου από «Νέα Ελληνική Ιστορία 1204- 1985».

– «Η καθημερινή ζωή των χριστιανών κατοίκων της Θράκης στα μέσα του 19ου αιώνα» (βοήθημα- φυλλάδιο του Κ. Βακαλόπουλου από «Θράκη»

Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:15-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:15-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα