ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

«Φωτιά» τα μέτρα για τα νοικοκυριά της Ξάνθης!!

Στη ήρθε το νομοσχέδιο με τα πρώτα 48 προαπαιτούμενα, προκειμένου τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές, ενόψει της αξιολόγησης του Νοεμβρίου. Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση «εξπρές» στο opengov, για λίγες μόνο ώρες.

Σε λίγες ώρες λοιπόν τα πρώτα μέτρα «φωτιά» για τα νοικοκυριά θα γίνουν Νόμος του Κράτους και έτσι πολύ γρήγορα και χωρίς διάλογο θα πρέπει να περάσουμε από τις εξαγγελίες στην πράξη. Από το εν λόγω Νομοσχέδιο προκύπτει αναδρομική (!) αύξηση της φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, αλλαγές στα πρόστιμα της Εφορίας, ενώ ανατροπές έρχονται και για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν εκτός!

Παράλληλα, περιορίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και καταργούνται όλες οι διατάξεις Νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων!

Διπλό χτύπημα!

Οι πρώτοι που πλήττονται από τα νέα μέτρα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τα νοικιάζουν, αφού και αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω), αλλά και καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015, δηλαδή οι αυξήσεις φόρων θα είναι αναδρομικές!

Επίσης μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το ποσό ΕΝΦΙΑ που δεν βεβαιώνεται στον φορολογούμενο μετά την εκκαθάριση.

Επίσης ΕΝΦΙΑ θα καταβάλουν από φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται, ενώ εξαιρούνται από το φόρο ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για τις 100 δόσεις

Για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων επίσης γίνεται διπλή αλλαγή, καθώς οι οφειλέτες όχι μόνο θα πρέπει να εξοφλούν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις προκειμένου να διατηρηθούν εντός ρύθμισης, αλλά θα πρέπει να το κάνουν και ταχύτερα από ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα. (σ.σ η τρίμηνη περίοδος που προβλεπόταν μειώνεται στον έναν μήνα έτσι όπως αναδιατυπώνεται η διάταξη).
Επίσης, προστίθεται και διάταξη, στην οποία ορίζεται ότι το δημόσιο διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει τις δόσεις, εφόσον κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο.

Για την φοροδιαφυγή

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις για τη φοροδιαφυγή. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

– πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δυο ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή.

– καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

– η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

– μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων.

– Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.

– Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

Μόνιμο capital control;

Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκάλεσε σε πάνω από 3 εκατ. συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί μόνιμο capital control. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» η κυβέρνηση φέρεται να έχει στα «σκαριά» σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών.

Βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Το μέτρο φέρεται να έχει πρωταρχικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

Σχετικά Άρθρα