Κόμματα Τελευταία Νέα

Τσακαλώτος: Οι καταθέσεις δεν είναι 100% ασφαλείς -Έρχεται βαριά φορολογία για αγρότες!!!

Αν επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι 1-1-2016 οι τραπεζικές καταθέσεις θα είναι 100% ασφαλείς- Παραδέχθηκε ότι από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χρεώθηκε 10+15 δισ.ευρώ – «Και εγώ και ο Βαρουφάκης κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση»

Έντονη διάθεση αυτοκριτικής για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο εμφάνισε στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν απρέλειψε να αναφερθεί και στα λάθη του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2016 και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα αύξησης του χρέους της χώρας, καθώς δεν υφίσταται ανάγκη δανείων για κάλυψη ελλειμμάτων. Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Ποιος έχει πρόταση για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας».

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε λάθος τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα χρεώθηκε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, διευκρινίζοντας ότι η μόνη αύξηση του χρέους αφορά τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήτοι 10 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο στάδιο και άλλα 15 σε περίπτωση που χρειαστεί. Τόνισε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης προέκυψε εξαιτίας της Ν.Δ. η οποία έκανε να πάντα για να υπάρχει bank run (τραπεζικός πανικός), τροφοδοτώντας τα σενάρια Grexit και απώλειας των καταθέσεων, πρακτική που όπως είπε υποβαθμίζει το επίπεδο της πολιτικής. «Δεν μπορεί πολιτικοί που ευθύνονται γι’ αυτό το φαινόμενο, να λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι που έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τώρα οι καταθέσεις δεν είναι 100% ασφαλείς!

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι 1-1-16, οι τραπεζικές καταθέσεις θα είναι 100% ασφαλείς και εφόσον περάσει ο σκόπελος της πρώτης αξιολόγησης και γίνει ρύθμιση του χρέους τότε, εφόσον δεν έγινε ήδη το Grexit, δεν θα γίνει ποτέ.

Σημείωσε δε, πως από τη στιγμή που υπήρχαν πολύ ισχυρές δυνάμεις, που επεδίωκαν την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για παραδειγματισμό άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, «όποιος κι αν ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τον Γενάρη, τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο διαφορετικά γιατί θέλανε να φανεί ότι μια κυβέρνηση αριστεράς δεν μπορεί να πετύχει».

Σε ερώτηση για τις δυνατότητες επανεξέτασης της φορολογίας των αγροτών, παραδέχθηκε πως αναμφίβολα οι αγρότες θα έχουν ένα μεγαλύτερο βάρος και αυτό είναι ένα από τα πολύ άσχημα της συμφωνίας. «Υπάρχει υπόσχεση από εμάς αλλά και από όλα τα κόμματα να δούμε πως θα το διορθώσουμε». Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι η σύσταση των θεσμών ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και σε σχέση με τους αγρότες και με το ΦΠΑ και μέχρι τον Οκτώβρη να κατατεθεί σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. «Μέχρι τον Οκτώβρη θα υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Όχι για όλους, δεν χρειάζονται όλοι…Υπάρχουν όμως αγρότες που πρέπει να βοηθηθούν και θα υπάρχουν ελαφρύνσεις, γενικώς όχι μόνο για τους αγρότες, όσο μπορούμε να διορθώσουμε το φορολογικό σύστημα όσο μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».

Σχετικά Άρθρα