Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Αλέκος Κοντός «Μέγιστη ανάγκη να προστατευτούν τα ανατολικά καπνά, και οι θέσεις εργασίας στη Θράκη» (video)

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το Παγκόσμιο φόρουμ παραδοσιακού καπνού που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανωτές τη Διεθνή Ένωση Καλλιεργητών Καπνού (ITGA) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που αποτέλεσε πόλο έλξης για περισσότερους από 200 επισκέπτες, εκπροσώπους καπνοπαραγωγών από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τον Λίβανο, τη Σερβία και την Τουρκία , συζητήθηκαν οι προοπτικές της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τον έλεγχο του καπνού καθώς και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εγκρίθηκε η τελική διακήρυξη.

Ο στόχος του παγκόσμιου αυτού φόρουμ που δεν ήταν άλλος από το φέρει κοντά τους καπνοπαραγωγούς των προαναφερθεισών χωρών, ούτως ώστε να ενημερωθούν αλλά και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κι επίσης να καταδειχθεί, προς τα όργανα της ΕΕ, η ανάγκη ο καπνός ανατολικού τύπου να εξαιρεθεί από τις περιοριστικές πολιτικές στην καλλιέργεια του καπνού που επιβάλλει η Κοινή Αγροτική Πολιτική ως μέρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής, νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργου Παυλίδη, του κ. Αλέξανδρου Κοντού βουλευτή Ξάνθης και Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ Α.Ε., του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Διεθνούς Ένωσης Καλλιεργητών Καπνού (ITGA)Francois van der Merwe και Antonio Abrunhosa αντίστοιχα, και του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ.Εσάτ Χουσεϊν.

Αλέξανδρος Κοντός: «Πολύτιμα τα συμπεράσματα της διοργάνωσης που θα θωρακίσουν περισσότερο το προϊόν και στέλνουν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες»

Ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΕ Α.Ε. έκανε λόγο για ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο που στόχο έχει «τη στήριξη του καπνού, ενός πολύ σημαντικού προϊόντος για την περιοχή μας, για όλη την Ελλάδα, ενός προϊόντος που συμβάλλει στη στήριξη και τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στη Κομοτηνή, την Ξάνθη και σε άλλες περιοχές της χώρας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσω της διοργάνωσης αυτής προκύπτουν «πολύτιμα συμπεράσματα που πιστεύω θα θωρακίσουν περισσότερο το προϊόν και στέλνουν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και ιδιαίτερα προς αυτούς,  οι οποίοι πιστεύουν ότι, αν σταματήσει η καπνοκαλλιέργεια, αυτόματα σταματάει και το κάπνισμα, αλλά και προς αυτούς που πρέπει να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση λαθραίων προϊόντων τσιγάρων και καπνού, που έχει ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων που ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ στη χώρα μας και φυσικά όλων αυτών που θεωρώντας ότι συμβάλλουν στην αντικαπνιστική εργασία στρέφονται εναντίον σημαντικών προϊόντων, που στηρίζουν τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και που βοηθούν έτσι ώστε ένας ολόκληρος κόσμος να μένει στις πατρογονικές εστίες και να στηρίζει την οικονομία των περιοχών αυτών».

(Δείτε όλη την ομιλία του στο βίντεο που ακολουθεί!)

Σχετικά Άρθρα