Κόμματα Τελευταία Νέα

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη «ήττα» στη διαπραγμάτευση. Τι είπες τώρα ρε ΣΥΝΤΡΟΦΕ!!!!!

«Και εμείς κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε» είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών «καρφώνοντας» τους συναδέλφους του πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Περιθώρια επιτυχιών στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση υπάρχουν, αρκεί «η διαπραγμάτευση να είναι στοχευμένη σε 4-5 πράγματα». Σημασία μεγάλη έχει «και το τί κάνουμε εκτός Μνημονίου», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

«Και εμείς (σ.σ ως ΣΥΡΙΖΑ) και τα κινήματα κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος κάνοντας αυτοκριτική για το διάστημα των επτά μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την μη υλοποίηση πολιτικών σε τομείς πέραν του οικονομικού πεδίου όπου εξελισσόταν η «σκληρή» διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, όπως υποδηλώνει και το σύνθημα, να πάει «μπροστά», αλλά σημείωσε: «Όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι».

Για τη στρατηγική των δανειστών σε συνάρτηση με το τι θα μπορούσε να έχει επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας μια άλλη διαπραγματευτική τακτική, ανέφερε ότι «υπήρχε σε μεγάλο μέρος των πιστωτών η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει (…), να μη χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα. Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών. Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό».

Τάχθηκε υπέρ της «μεταρρύθμισης» στο δικαστικό σύστημα.

Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι «να αφήσει τα αποτυπώματά της» – όπως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε «στις φυλακές, στη Δικαιοσύνη», και προσέθεσε πως αυτές οι αλλαγές δεν θα είχαν γίνει αν η κυβέρνηση είχε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου.

Εκτίμησε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα» με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. «Μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα