ΟικονομίαΤελευταία Νέα

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα πληρώνουμε κάθε μήνα

oaee

Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ προωθεί η κυβέρνηση. Έτσι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την 1η Ιουνίου θα καταβάλουν σε μηνιαία βάση, στον ΟΑΕΕ τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Παράλληλα θα προωθηθεί τροπολογία στη Βουλή που θα επιτρέπει τη συνταξιοδότηση οφειλετών που χρωστούν και πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ (το οποίο ισχύει σήμερα) με την παροχή δυνατότητας είτε σταδιακής παρακράτησης της οφειλής από τη σύνταξη είτε ακόμη και συμψηφισμού της με το ποσό της σύνταξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοίνωσε ότι δόθηκε προθεσμία τριών μηνών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να προετοιμάσει τη μηχανογραφική «υποστήριξη» της καταβολής των εισφορών σε μηνιαία βάση, αντί της δίμηνης και η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει την 1 η Ιουνίου 2015.

Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής έως και τριών χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών ασφαλίστρων και τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους (αφού σήμερα μόνο ένας στους δύο πληρώνει) και έτσι, να αυξηθούν η εισπραξιμότητα των εισφορών και, κατ επέκταση, τα έσοδα του ΟΑΕΕ, που έχουν μειωθεί στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης. Η κυβέρνηση άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο να επιτραπεί ακόμη και η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (όπως ζητούν οι οργανώσεις των μικρομεσαίων) εφόσον, όμως, προηγουμένως συνταχθεί από τον νέο διοικητή του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλο σχετική αναλογιστική μελέτη που θα «μετρήσει» τα κόστη και τα οφέλη μιας τέτοιας απόφασης και, κυρίως, θα διασφαλίζει την ομαλή καταβολή των συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι οφειλές εισφορών στον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τα 11 δισ. ευρώ (8,36 δισ. ευρώ από «ενεργούς» ελεύθερους επαγγελματίες και άλλα 3 δισ. ευρώ από «διακόψαντες» την ασφάλισή τους).

 

***Θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για τις νέες αναρτήσεις στο xanthinews.gr ; Απλά κάντε LIKE ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα