Κύριο ΘέμαΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Η Ξάνθη δικαιούται αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές από την τελευταία θεομηνία

Πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες

 plhmhres 2015 martios (10)

Σύμφωνα με έγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε. προς την Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη μπορεί να ζητηθεί μέχρι και και προκαταβολή 10%, όταν η ζημιά υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της περιοχής που έχει πληγή.

 

Αν και είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι αρμόδιοι και τα τεράστια θέματα της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα λοιπόν είναι επιβεβλημένο να δοθεί άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας, με τις γνωστές σε όλους βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, δρόμους, εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο κ.α. Σχετικά η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. διαβεβαιώνει εγγράφως την Ελλάδα, ότι δικαιούται αποζημιώσεις- και η Ξάνθη που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης- μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, μόνο εάν κάνει αίτηση η χώρα μας!!!

Βέβαια, απ ότι φαίνεται η ελληνική κρατική μηχανή κινείται με ρυθμούς… χελώνας, αφού οι πλημμυροπαθείς του νομού μας, ακόμη είναι σε φάση αξιολόγησης και καταγραφής ζημιών!!

Και προκαταβολή 10%

Έρχεται όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια μέσω της αρμόδιας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου να… αναπτερώσει τις ελπίδες των πληγέντων, τονίζοντας σε απάντησή της προς την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κας Μαρίας Σπυράκη ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο».

Πιο γρήγορα αντανακλαστικά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η ελληνική κυβέρνηση (πιθανότατα σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια ΑΜΘ) έχει κληθεί, να σπεύσει να αποτιμήσει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν περιοχές της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, ώστε να ζητήσει συνολικά και προκαταβολικά το 10% της κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή το μπαλάκι πέφτει στην ελληνική Κυβέρνηση και στο κατά πόσο είναι γρήγορα τα αντανακλαστικά της. Τέλος, η αρμόδια Επίτροπος επισημαίνει ότι «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση. Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής». (Επιβάλλεται λοιπόν οι δήμαρχοι της Ξάνθης μαζί με τον Γ. Παυλίδη να σπεύσουν να κάνουν τις εκτιμήσεις και να πιέσουν όσο γίνεται περισσότερο την Αθήνα και το κέντρο γιατί οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές…).

Σχετικά Άρθρα