Ατζέντα Τελευταία Νέα

3 ος χρόνος σεμιναρίων δημιουργικής γραφής

Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

fex1

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ΦΕΞ και το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, διοργανώνουν Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής! Οι θεματικές μας για εφέτος διευρύνονται και περιλαμβάνουν δύο κύκλους σεμιναρίων:

Α’ Κύκλος: Βασικές αρχές δημιουργικής γραφής: Διήγημα. Πρακτική προσέγγιση και μύηση στα μυστικά της δημιουργικής γραφής μέσα από πρακτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αλλά και στο σπίτι. Βασικές θεματικές που θα εξεταστούν:

Η έμπνευση και η διαχείρισή της: πώς αρχίζω κι από τι;

Η  δομή του διηγήματος: καλά άρχισα, πώς συνεχίζω;

Το ύφος: ποιος είμαι εγώ και πώς το προσωπικό μου ύφος  φαίνεται στο γραπτό μου;

Ο ρυθμός: να τρέξω ή να το πάω πιο αργά; Τι πετυχαίνω κάθε φορά και πώς γίνεται η εναλλαγή του ρυθμού;

Ο χώρος και ο χρόνος: οι απαραίτητοι δευτεραγωνιστές!

Το πρόσωπο αφήγησης: τι διαφορά έχει η ιστορία μου αν την πω σε α’, β’ ή γ’ πρόσωπο;

Ο χαρακτήρας μου είναι η ιστορία μου: μονοδιάστατος Vs τρισδιάστατου ήρωα, οι διαφορές τους και η χρησιμότητα του καθενός από τους δύο.

Η πλοκή: πώς θα καταφέρω να αναπτύξω τον ήρωά μου και την ιστορία του; Ποιες κλιμακώσεις θα πρέπει να εντάξω και πώς;

Το τέλος: καλό ή κακό τέλος; Γιατί; Τι σημασία θα παίξουν οι λεπτομέρειες;

Β’ Κύκλος: Περαιτέρω εμβάθυνση σε ειδικά θέματα και τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής. Εξίσου πρακτική προσέγγιση με ασκήσεις αλλά και θεωρία. Εξέταση ύφους διαφορετικών συγγραφέων και διαφόρων λογοτεχνικών ρευμάτων.

Τεχνικές λεπτομέρειες…

Οι συναντήσεις είναι 8 για κάθε κύκλο σεμιναρίων.

Προτεινόμενες ημέρες: Κάθε δεύτερο Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή πρωί.

Διάρκεια: από μέσα Φεβρουαρίου ως μέσα Ιουνίου.

Κόστος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα για τον κάθε κύκλο: 80 ευρώ.

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 8 άτομα. Μέγιστος αριθμός: 15.

Τελική εκδήλωση: ο κάθε συμμετέχοντας θα παρουσιάσει μετά το τέλος των μαθημάτων το πόνημά του σε μια εκδήλωση όπου θα καλέσουμε φίλους και ενδιαφερόμενους να μας ακούσουν!

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 στις 18.00’,

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

ΑΝΤΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Ήταν να μη γίνει η αρχή λοιπόν. Ο Κωνσταντίνος Παππάς, από το 2013, που πρωτοξεκίνησε το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στην Ξάνθη, όπου κι αν βρίσκεται, φροντίζει να επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος! Γεννημένος στην Αθήνα το 1978, έφυγε για Θεσσαλονίκη να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο, μετά πήρε φόρα κι έφυγε για Γαλλία για μεταπτυχιακά και στο γυρισμό του γυάλισε η  γαλλική φιλολογία. Παρακολούθησε για πρώτη φορά σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο Ηράκλειο το 2008 και του άνοιξαν τα μάτια! Άρχισε να ασχολείται εντατικά με διάφορα είδη λόγου. Οργάνωσε σεμινάρια δημιουργικής γραφής σε Πρέβεζα, Χανιά και Ξάνθη το 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα. Επί 6 χρόνια τα έβαζε με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού δίδασκε γαλλικά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Πλέον, διδάσκει ελληνικά στην Πόλη και αρθρογραφεί σε διάφορα site. Πλέον, η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στις αγαπημένες του πόλεις: Κωνσταντινούπολη– Ξάνθη– Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα