Πολιτισμός Τελευταία Νέα

1 ο Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη

Από τις 26 έως και τις 31 Ιανουαρίου  2015 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 afisa USA film 2015

Η  Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.  σε συνεργασία με την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έξι εξαιρετικές ταινίες μεγάλων σκηνοθετών μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε το 1ο Φεστιβάλ αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη.

Ο Αμερικανικός κινηματογράφος, τα στούντιο, οι σκηνοθέτες, οι συνθήκες παραγωγής αλλά και το τι γινόταν παράλληλα στην Ευρώπη, η θεματολογία … και πολλά άλλα…  στις συζητήσεις και στα ραδιοφωνικά αφιερώματα για το πρώτο αυτό Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των ταινιών

The Big Chill / directed by Lawrence Kasdan

The Color Purple /  directed by Steven Spielberg

Guess Who’s Coming to Dinner / directed by Stanley Kramer

Death of a Salesman / directed by Volker Schlöndorff

On the Waterfront directed by Elia Kazan

VERTIGO directed by Alfred Hitchcock.

Κινηματογραφική Λέσχη

Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα,(1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεργάζεται με φορείς και Φεστιβάλ και παρουσιάζει στην Ξάνθη :

Anim fest στην Ξάνθη

Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη

Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

* Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Εργαστήρι κινηματογράφου

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τέχνης;   Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πως και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα.

Συζητούμε για τις κάμερες, διάφορα είδη φιλμ, φώτα, flash, φίλτρα, studio, εργαστήρια….  Και συζητάμε για τη χρήση τους και το λόγω χρήσης του καθενός… Τις αφηγηματικές δομές και το σχεδιασμό μιας παραγωγής…

Πως οργανώνω την παραγωγή μου; Η ιδέα μου… Η υποστήριξη της ιδέας.  Το σενάριο  –  Το ντεκουπάζ   – Το ρεπεράζ – Το studio – φωτισμοί – συνθέσεις –  φακοί… Τι χρησιμοποιώ και γιατί;   Οι λήψεις – Η επεξεργασία – το μοντάζ …

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δευτέρα 26  Ιανουαρίου  και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ – The Big Chill (1983) -105 min  – Comedy/ Drama/ directed by Lawrence Kasdan

Η διασκεδαστική, αλλά και συγκινητική ταινία του 1983, που περιγράφει την ιστορία μιας παρέας παλιών συμφοιτητών και φίλων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα θλιβερό συμβάν ως αφορμή για να ξαναβρεθούν μαζί σε ένα αξέχαστο συναισθηματικό  διήμερο, αποτέλεσε μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν πολλές μεταγενέστερες ταινίες και σειρές και, 30 χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

Ο δημιουργός της, Λόρενς Κάσνταν, όταν τη σκηνοθέτησε, στα 34 του χρόνια, είχε ήδη κάνει δυο πολύ μεγάλες σεναριακές επιτυχίες – την  «Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» και τους «Κυνηγούς της χαμένης κιβωτού» –  και το εντυπωσιακό σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την «Έξαψη».
Με εξαίρεση τον Γουίλιαμ Χαρτ, ο σκηνοθέτης επέλεξε για το καστ της «Μεγάλης ανατριχίλας», η οποία ήταν γι’  αυτόν μία πολύ προσωπική υπόθεση, μια ομάδα σχεδόν άγνωστων τότε ηθοποιών που προέρχονταν από θεατρικές κολεκτίβες. Ποιοι ήταν αυτοί; Οι πασίγνωστοι σήμερα Γκλεν Κλόουζ, Κέβιν Κλάιν, Μέρι Μπεθ Χερτ, Τομ Μπέρεντζερ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ και Μεγκ Τίλι.

The Big Chill trailer    https://www.youtube.com/watch?v=O19k-YtwXTg

Τρίτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το Πορφυρό Χρώμα – The Color Purple  (1985)  –   154 min  – Drama  /  directed by Steven Spielberg

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο  βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ. Πρωταγωνιστούν οι Γούπι Γκόλντμπεργκ, Ντάνι Γκλόβερ, Μάργκαρετ Έιβερι και Όπρα Γουίνφρι.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας, τη Σέλι, και παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Αφροαμερικανίδες το 1900, συμπεριλαμβανομένων της πείνας, του ρατσισμού και του σεξισμού.

Το Πορφυρούν Χρώμα κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου 1985. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Γκόλντμπεργκ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για τις Έιβερι και Γουίνφρι.

Η Σέλι είναι Αφροαμερικανίδα που ζει στον Αμερικανικό νότο. Είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ, έναν αδικαιολόγητα βίαιο άνδρα. Ως μόνη διέξοδο έχει τα γράμματα που στέλνει στην αδερφή της, Νέτι, στην οποία εξομολογείται τον πόνο της και τα παράπονά της. Ο Άλμπερτ όμως γνωρίζει για τη συνήθεια της Σέλι, η οποία την κρατάει κρυφή και φροντίζει να λαμβάνει αυτός τα γράμματα που στέλνει η Νέτι, αφήνοντας τη Σέλι να πιστεύει ότι η αδερφή της έχει πεθάνει. Η Σέλι στην πορεία αναπτύσει δυνατή φιλία με τη Σαγκ, την ερωμένη του Άλμπερτ. Παράλληλα με την ιστορία της Σέλι, εμπλέκονται και άλλες τραγικές ιστορίες εγχρωμων γυναικών, που είτε κακοποιούνται από το σύζυγό τους, είτε ταπεινώνονται από φυλετικές διακρίσεις.

Trailer – The Color Purple   https://www.youtube.com/watch?v=d83NnlL83mc

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδι – Guess Who’s Coming to Dinner (1967) – 108 min – Drama/ directed by Stanley Kramer

Mε τους Σπένσερ Τρέισι, Σίντνεϋ Πουατιέ, Κάθριν Χέπμπορν, Κάθριν Χιούτον, Σεσίλ Κελλαγουαίη, Μπέα Ρίτσαρντς, Ρόυ Ε. Γκλεν. Η ταινία εξιστορεί τον έρωτα ανάμεσα στη Τζόι, μιας νεαρής λευκής γυναίκας, με τον Τζον, ένα νέο, ιδεαλιστή μαύρο άντρα που γνώρισε στις διακοπές της στη Χαβάη. Η Τζόι επιστρέφει στο πατρικό της στο Σαν Φρανσίσκο, και προσκαλεί τον αρραβωνιαστικό της πλέον για δείπνο με τους γονείς της. Μεγαλωμένη από φιλελεύθερους γονείς, η Τζόι βρίσκει πολύ δύσκολο να κατανοήσει τη συμπεριφορά των γονιών της απέναντι στο Τζον. Πάντα της δίδασκαν να συμπεριφέρεται ισάξια σε όλους, από όπου κι αν κατάγονται και ανεξαρτήτου χρώματος, ωστόσο δε μπορούν να δεχθούν ότι η κόρη τους έχει αρραβωνιαστεί ένα μαύρο άντρα. Οι γονείς του Τζον, έρχονται από το Λος Άντζελες για το δείπνο, αλλά δε γνωρίζουν ότι η Τζόι είναι λεύκη μέχρι που τη γνωρίζουν. Ο Ράιαν, ένας καθολικός ιερέας και στενός φίλος του Τζον, είναι η μοναδική φωνή της λογικής στο δείπνο αυτό.

Η ταινία υπήρξε ιδιαίτερα ριζοσπαστική για την εποχή της, καθώς παρουσιάζει με ιδιαίτερη ευμένεια το γάμο μεταξύ διαφορετικών φυλών, ο οποίος ήταν ακόμα απαγορευμένος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι και τη χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες.

Guess Who’s Coming to Dinner Trailer https://www.youtube.com/watch?v=prfHBR7l_KI

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου  και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ο Θάνατος του Εμποράκου –   Death of a Salesman (1985) TV Movie  –  136 min drama/ directed by Volker Schlöndorff

Το αμερικάνικο όνειρο και πώς μπορεί να σε συντρίψει, τα όνειρα και οι αυταπάτες, η αποδόμηση της οικογένειας μέσα από την ενδελεχή ματιά του Arthur Miller και του πασίγνωστου έργου του «Ο θάνατος του εμποράκου».

O Dustin Hoffman (στο ρόλο της ζωής του;) είχε παίξει το ρόλο του πλασιέ Γουίλι Λόμαν στο Broadway και την επόμενη χρονιά κινηματογραφήθηκε για την τηλεόραση από τον σκηνοθέτη Volker Schlöndorff (γνωστό κυρίως από την ταινία Το Ταμπούρλο που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα το `79).

Η παραγωγή ήταν στημένη εντελώς θεατρικά, με λιτά, ζωγραφιστά σκηνικά. Η ουσία φυσικά βρισκόταν στο ίδιο το κείμενο του Miller και στις απίστευτες ερμηνείες όλων των ηθοποιών και εκεί επικεντρώνεται ο σκηνοθέτης, με το σενάριο να ακολουθεί πιστά το κείμενο του Miller.  Ο 48χρονος τότε Hoffman που υποδύθηκε τον 63χρονο χαρακτήρα του Λόμαν κέρδισε τη χρυσή σφαίρα και το βραβείο Έμμυ για τηλεοπτική παραγωγή. Η επιτυχία αυτής της ταινίας έκανε τους παραγωγούς να την κυκλοφορήσουν αργότερα και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το υπόλοιπο καστ απαρτίζουν η «μητέρα» Kate Reid και οι «γιοι» John Malkovich και Stephen Lang.

Death of a Salesman Trailer  https://www.youtube.com/watch?v=dFyv-eF3uu8

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το Λιμάνι της Αγωνίας – On the Waterfront (1954) – 108 min –  Drama/ directed by Elia Kazan

Σε μια Αμερική, που την δεκαετία του 1950 βρισκόταν σε πόλεμο με την Μαφία και τα παρακλάδια των βίαιων συνδικάτων των μεταφορών και των λιμανιών, το On The Waterfront αποτέλεσε μία νότα αισιοδοξίας προς τον μέσο πολίτη, ότι το Κράτος τελικά θα κατάφερνε να υποτάξει την ανομία και τις γκανγκστερικές μεθόδους κάποιων εργατοπατέρων χάρη στον πατριωτισμό και αλτρουισμό του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου…

Στον βίαιο μικρόκοσμο του Λιμανιού της Νέας Υόρκης, ο μεγαλομαφιόζος Φιλικός Τζώνυ (Lee Cobb) διοικεί με τα πρωτοπαλληκάρα του τις αποβάθρες. Δουλεύουν μόνο οι αχθοφόροι που τον προσκυνούν και στους άλλους υπάρχει ανεργία, φόβος και -πολλές φορές- θάνατος…

Ο νεαρός Terry Malloy (Marlon Brando)  είναι αδελφός του Νο2 του Συνδικάτου Charlie Malloy (Rod Steiger). Σε κάποια όμως στιγμή και μετά τα κηρύγματα και τις προσπάθειες του ακούραστου ιερέα της ενορίας Father Barry (Karl Malden) και την δολοφονία του αδελφού του, αποφασίζει να τα βάλει με τη εγκληματική οργάνωση….

Ο νεαρός Brando εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έργο του Kazan το 1951, στην υπέροχη διασκευή του έργου του Tennessee Wiliams το “Λεωφορείο ο Πόθος (1951)”, όπου και εκεί έπαιξε μαζί με τον άλλο αγαπημένο ηθοποιό του Kazan, τον Karl Malden.  Η εμφάνιση του Brando  στο On The Waterfront είναι συγκλονιστική: Τέλεια ηθοποιία, ερμηνεία ολκής και συγκλονιστική εκφραση συναισθημάτων αγάπης, πόνου και οργής. Ενας σπουδαίος ηθοποιός, που μεγαλούργησε, του οποίου το λαμπρό μέλλον ήδη διαφαινόταν… Εξαιρετικές επίσης οι ερμηνείες των Karl Malden, Rod Steiger και  Lee Cobb.

On the Waterfront – Trailer  https://www.youtube.com/watch?v=xSImMMMf5nA

Σάββατο 31 Ιανουαρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Δεσμώτης του Ιλίγγου – Vertigo  (1958) 128 min  – Mystery  / Romance / Thriller    /  directed by Alfred Hitchcock.

Η ταινία Δεσμώτης του Ιλίγγου (Αγγλ. Vertigo) είναι ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1958, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το σενάριο της ταινίας, το οποίο έγραψαν οι Άλεκ Κόουπελ και Σάμιουελ Α. Τέιλορ, είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα των Μπουαλώ Νάρσεζακ με τίτλο D’entre les morts. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση λόγω ψυχολογικού σοκ που υπέστη κυνηγώντας έναν εγκληματία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από κατάθλιψη και ιλίγγους. Συμπρωταγωνίστρια του Στιούαρτ στην ταινία είναι η Κιμ Νόβακ στο ρόλο μιας γυναίκας που παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά και κρατά ένα σκοτεινό μυστικό.

Η ταινία γυρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στα στούντιο της εταιρίας Paramount και θεωρείται καινοτόμος εφόσον καθιέρωσε το dolly zoom, ένα οπτικό εφέ που στρεβλώνει την προοπτική δημιουργώντας σύγχυση. Το εφέ αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μεταδώσει στο θεατή την αίσθηση ιλίγγου από την οποία υπέφερε ο Σκότι όταν κοιτούσε από ψηλά στο κενό. Το εφέ αυτό αποκαλείται συχνά The Vertigo Effect.

Vertigo Official Trailer #1  https://www.youtube.com/watch?v=Z5jvQwwHQNY

Οργάνωση:

Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης

Γενικό Προξενείο Η.Π.Α.

Σχετικά Άρθρα