Ιστορικά Τελευταία Νέα

Δημοψήφισμα 15ης Ιανουαρίου 1950

AXIOUMEN-ENOSIN-1a

Μεγάλη επετειακή ημέρα σήμερα! Πριν 65 χρόνια στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εκκλησία της Κύπρου, ως επίσημη αρχή του τόπου , διενήργησε στις 15 Ιανουαρίου το ενωτικό δημοψήφισμα 1950, το οποίο κατέδειξε ότι το 95,7% των δικαιουμένων ψήφου Ελλήνων κατοίκων της Κύπρου ήθελε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ευτυχώς η μάνα μου μόλις που πρόλαβε να ψηφίσει! Ψήφισε το πρωί και ξημερώματα της 16ης Ιανουαρίου γέννησε τον αδελφό μου!

Οι Έλληνες της Κύπρου, υπέγραφαν σε ειδικά φύλλα χαρτιού που στο πάνω μέρος τους έγραφαν  με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, μια πραγματική ιεροτελεστία, φορτισμένη με δάκρυα και συγκίνηση που εξελισσόταν σε όλους τους ιερούς ναούς του νησιού μας από 15 έως 22 Ιανουαρίου 1950. Ο πόθος της καρδιάς του κυπριακού ελληνισμού, για λευτεριά και ένωση με την Ελλάδα εκφραζόταν και πάλι μέσω του δημοψηφίσματος.

Η συμμετοχή ήταν απίστευτη τον 95,7% του Κυπριακού λαού ψήφισαν την αξίωση για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το θεαματικό αποτέλεσμα συγκλόνησε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και τους εκατοντάδες ξένους δημοσιογράφους και αντιπροσώπους ειδησεογραφικών πρακτορείων που κάλυψαν το γεγονός.  Ήταν η καλύτερη απάντηση του λαού μας στους ισχυρισμούς των Βρετανών κατακτητών ότι μονάχα η Εκκλησία της Κύπρου δημιουργεί θόρυβο για την Ένωση…

Ιδιαίτερο ενθουσιασμό δημιούργησε το αποτέλεσμα τον απανταχού ελληνισμό που πανηγύρισε ένθερμα το γεγονός. Οι υπογεγραμμένοι κατάλογοι-τόμοι του Δημοψηφίσματος, έγιναν τέσσερις σειρές πλέον, η μία σειρά παρέμεινε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η δεύτερη προοριζόταν για την Βουλή των Ελλήνων, η τρίτη για να υποβληθεί στην αγγλική Κυβέρνηση και η τέταρτη στον Ο.Η.Ε.

Τριμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, ανέλαβε να μεταφέρει τους τόμους και να τους καταθέσει στους προορισμούς του. Αποθεωτική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο ελληνικός λαός στην κυπριακή αντιπροσωπεία που την συνόδεψε από από την πλατεία Ομονοίας μέχρι το Μητροπολιτικό Ναό. Εκεί εψάλη Δοξολογία παρουσία πολλών αρχιερέων με επι κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γόντικας, παρέλαβε τους τόμους του  Δημοψηφίσματος οι οποίοι βρίσκονται μέχρι σήμερα σε ειδική βιβλιοθήκη της Βουλής.

Στη συνέχεια η κυπριακή αντιπροσωπεία, μετέβη στο Λονδίνο για να επιδώσει την τρίτη σειρά των τόμων, την οποία δυστυχώς δεν αποδέχθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ο Υπουργός Αποικιών. Έτσι οι τόμοι του δημοψηφίσματος κατέληξαν στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου. Και το επόμενο βήμα ήταν η μετάβαση της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Ν. Υόρκη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την ελληνική ομογένεια και με επιτυχία, παρά τις αντιδράσεις των Βρετανών κατάφεραν να μεταφερθεί το Κυπριακό για συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη.

«Κυπριακό πρόβλημα» η κατοχή της Κύπρου ως Βρετανικής Αποικίας, «κυπριακό πρόβλημα» η ανταρσία των Τουρκοκυπρίων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 23 Δεκεμβρίου 1963, «κυπριακό πρόβλημα», η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της κυπριακής γης από τα τουρκικά- κατοχικά στρατεύματα. Μήπως τελικά κάποιοι Διεθνείς Οργανισμοί, ξένοι Ισχυροί και Δικοί μας Πολιτικοί μας εμπαίζουν αγρίως;

Ελένη Χατζηγεωργίου

Εκτοπισθείσα από Κάτω Ζώδια Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα