Κοινωνία Τελευταία Νέα

Οι γιατροί της Ξάνθης ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου που αφορά τους νοσηλευτές

giatroi eopyy

Στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και στο άρθρο 43, συνιστάται ειδικός κλάδος νοσηλευτών, επισκεπτών, μαιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο, αποκλείοντας τους Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ, υποβαθμίζοντας το ρόλο τους στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και ευτελίζοντας την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Ο αποκλεισμός των συναδέλφων, η μισθολογική και βαθμολογική τους υποβάθμιση, η ένταξή τους από το νοσηλευτικό στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, αποχαρακτηρίζοντάς τους από βοηθούς νοσηλευτές, είναι λίγα από αυτά που θα βρουν μπροστά τους οι συνάδελφοι με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ουσιαστικά, τυπικά και με βούλα, βγάζουν εκτός νοσηλευτικού κλάδου το 50% δηλαδή περί τις 15.000 εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, που προσφέρουν πραγματικά νοσηλευτικό έργο και χάρις στην υπερπροσπάθειά τους κρατάνε όρθια τα νοσοκομεία. Οι νοσηλευτές Δ.Ε είναι ένα από τα πιο άγρια εκμεταλλευόμενα τμήματα του εργατικού δυναμικού στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας, καθώς θεωρούνται τυπικά μη νοσηλευτές αλλά βοηθοί νοσηλευτών, επιτελούν πραγματικό νοσηλευτικό έργο, αμείβονται λιγότερο για ίδια εργασία λόγω της διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν, και στήριξαν και στηρίζουν τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγείας για δεκαετίες.

Ζητούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στα ρημαγμένα νοσοκομεία, και την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς για δημιουργία Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημά τους.

22/12/2014

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα