Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

Χρηματιστήρια και κεφαλαιαγορές μια καλοστημένη κομπίνα του καπιταλισμού

komnhnos

Με αφορμή την κατρακύλα του Ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, ήρθαν στη μνήμη μας οι μεγάλες κατρακύλες του 1990, του 1999 αλλά και του 2009. Στις τρεις αυτές μεγάλες κατρακύλες χάθηκαν πολλά δις ευρώ από τις τσέπες των νεοελλήνων.

Μια πρόχειρη εκτίμησή μας είναι ότι ίσως πάνω από 100 δις ευρώ έχασαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες στις τρεις αυτές τραγικές περιόδους του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Τα λεφτά χάθηκαν από μικρούς αποταμιευτές, αλλά κυρίως από τη μεσαία λεγόμενη τάξη. Από αυτούς δηλαδή που είχαν κάποιες 50 ή 100 ή 200 χιλιάδες ευρώ στην άκρη, για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους. Και έφυγαν τα περισσότερα εκτός Ελλάδας!

Δυστυχώς, το παραμύθι, ότι η αγορά μετοχών και το παίξιμο στο χρηματιστήριο είναι μια καλή επένδυση, πούλησε, και τσιμπήσαμε όλοι, χάρη και στα δεκάδες ή εκατοντάδες πληρωμένα παπαγαλάκια.

Έτσι, οικογενειάρχες αφού πρώτα έγιναν “πλούσιοι”, (ποιος δε θυμάται τις περιόδους πριν την κατρακύλα, όταν κάθε μέρα όσοι έπαιζαν στο χρηματιστήριο έβγαζαν εισόδημα ένα-δύο και δέκα χιλιάδες ευρώ σε μία μέρα!!) στη συνέχεια έχασαν από 10 – 50 – 100 – 200 και 300 χιλιάδες. Άλλοι πούλησαν περιουσίες και τις έβαλαν στο χρηματιστήριο. Αρκετοί έφτασαν στην αυτοκτονία.

Χρέος των ομάδων κοινωνικής δράσης, είναι πλέον να καταγγείλει με όση δυνατή φωνή έχει, την απάτη αυτή των χρηματιστηρίων.

Μιας απάτης που στήθηκε από την παγκόσμια καπιταλιστική ελίτ, ώστε περιοδικά κάθε περίπου δέκα χρόνια, να ρουφά κυριολεκτικά το αίμα της μεσαίας κυρίως τάξης και να το συγκεντρώνει στα χέρια ολίγων πλουτοκρατών, κυρίως στην Αμερική.

Το παιχνίδι, αγαπητοί συνάνθρωποι της παγκόσμιας κοινότητας, είναι στημένο. Είναι μια οργανωμένη ληστεία, που παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα.

Μετά από τα επανειλημμένα παθήματα που ζήσαμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι ώρα να πάρουμε ένα μεγάλο μάθημα.

Τα χρηματιστήρια δεν είναι επένδυση των αποταμιεύσεων και του ιδρώτα της μεσαίας τάξης. Είναι τζόγος του κερατά!

Είναι ένα καλοστημένο στοίχημα-παγίδα που πάντα ο ισχυρός, αυτός που σημαδεύει την τράπουλα, αυτός που έχει τα πολλά λεφτά, αυτός που έχει τα παγκόσμια παπαγαλάκια, τον έλεγχο των ΜΜΕ κλπ, αυτός θα κερδίσει μακροπρόθεσμα!

Τα χρηματιστήρια είναι η μεγαλύτερη απάτη στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο.

Τώρα γιατί η παγκόσμια πολιτική εξουσία, δεν προχωρά στο ξήλωμα αυτού του παγκόσμιου καρκινώματος, που λέγεται χρηματιστήρια, χρηματαγορές, κεφαλαιαγορές, funds κλπ δεν το ξέρουμε αλλά μπορούμε να υποθέσουμε:

Γιατί δεν το αντιλαμβάνονται ίσως έτσι και ενδεχομένως εμείς να είμαστε σε λάθος εκτίμηση, για το ρόλο του συστήματος των χρηματαγορών και χρηματιστηρίων.

Γιατί ίσως δεν έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με το καρκίνωμα αυτό, που λέγεται παγκόσμια ολιγαρχία του χρήματος.

Γιατί και η ίδια η πολιτική εξουσία είναι αλλοτριωμένη, εξαγορασμένη, συμμέτοχος ίσως του συστήματος αυτού.

Ότι όμως και από τα τρία να συμβαίνει, εμείς όλοι οι σώφρονες πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, οφείλουμε να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τις Κυβερνήσεις, τους πολιτικούς να προχωρήσουν το ταχύτερο στο ξήλωμα αυτού του παγκόσμιου καρκινώματος. Και ασφαλώς τρόποι υπάρχουν πολλοί. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι μια πολύ βαριά φορολόγηση των πράξεων που στοχεύουν σε κέρδη ημέρας, μήνα ή έτους και ελάχιστη όταν γίνεται επένδυση με ορίζοντα πάνω από 5-10 έτη! Μπορεί κι άλλοι τρόποι να προταθούν αλλά δεν είναι του παρόντος.

 

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Υπεύθυνοι θέματος

Παρχαρίδης Βασίλης – Οικονομολόγος, Καβάλα

Κομνηνός Γιώργος – Οικονομολόγος, Ξάνθη

Τίνας Δήμος – Οικονομολόγος, Ιωάννινα

 

Όσοι συμφωνούν με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, στο 2541062619 ή στο e-mail: [email protected] ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis) ή στο http://omadeskinonikisdrasis.blogspot.gr/

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα