Κοινωνία Τελευταία Νέα

Νέα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ συνάντηση του Γ. Παυλίδη για το θέμα των ανταποδοτικών του αγωγού ΤΑΠ

 tap paylidhs

Συνάντηση εργασίας είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης  με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014. Η συνάντηση έλαβε χώρα ενόψει  της επικείμενης συνάντησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των εκπροσώπων του ΤΑΠ περί των εξελίξεων και της πορείας προς την υλοποίησή του. Τα θέματα που έθεσε είναι τα εξής:

1. Η διεκδίκηση έξι, τουλάχιστον σημείων λήψης φυσικού αερίου κατά μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ και η διέλευσή του να μην είναι transit. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες νέες αναμονές λήψης αερίου ζήτησε να  βρίσκονται  στους Κήπους για τον Βόρειο Έβρο,  στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στις Κρηνίδες στο ύψος του Δήμου Δοξάτου για τη Δράμα ώστε να γίνει δυνατή η χρήση αερίου εκ του αγωγού ΤΑΠ για οικιακή θέρμανση απ’ όλους τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ.

2. Η δημιουργία Εταιρίας Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.)στην Περιφέρεια, η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξίωση της περιφερειακής διοίκησης προς την κεντρική διοίκηση, προκειμένου η διέλευση των ενεργειακών αγωγών να ωφελήσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, με την τροφοδότηση των νοικοκυριών τους με φυσικό αέριο.

3. H εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα εφαρμοζόμενα στην Ε.Ε. Aνταποδοτικά τέλη για την διέλευση αγωγών φυσικού αερίου, επιβάλλονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην  Γερμανία,  στην Αυστρία, στο Βελγίο, στην Πολωνία, στην Σλοβακία, στην Βουλγαρία, στην Ρωσία, στην Ουκρανία κλπ.,  οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις  και ορίζουν τέλη διέλευσης με βάση την απόσταση και τη μέτρηση ποσότητας σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου.

Σχετικά ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ δήλωσε: «Πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαιτήσεις της κοινωνίας μας και ως προς την χάραξη  και να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα κανενός πολίτη. Στις αδικίες και στις διακρίσεις σε βάρος μας ζητούμε να μπει τέλος».

Σχετικά Άρθρα