Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ο προγραμματισμός της Φ.Ε. Ξάνθης για το 2015

Πολιτιστικό ημερολόγιο- πρόγραμμα ΦΕΞ 2015 Ανθρωπογεωγραφίες- Ξάνθης

 fex cover 2015a

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης όπως κάθε χρόνο κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό των εκδηλώσεων της για έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την σωστότερη ενημέρωση. Για το 2015 η δομή του προγράμματος- πολιτιστικού ημερολογίου- έχει ως εξής:

Μέρος 1ο.  ΦΕΞ & Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΦΕΞ και παρουσίαση του  Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείο Ξάνθης – 2015 σαράντα χρόνια προσφοράς!

Μέρος 2ο.  Ανθρωπογεωγραφίες –  Ξάνθης.

Η «Ανθρώπινη Γεωγραφία» ή αλλιώς η «Ανθρωπογεωγραφία» ως συνηθέστερος επιστημονικός όρος αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων με τον γεωγραφικό περίγυρο, ο οποίος δε νοείται μόνο ως φυσικός περίγυρος αλλά και εκείνος που παράγεται μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο γεωγραφικός χώρος γίνεται αντιληπτός ως κοινωνικός χώρος αφού εντός του διαμορφώνονται σχέσεις οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν στο χώρο. Η διαλεκτική αυτή σχέση χώρου και ανθρώπων αποκτά πάντα καινούριες διαστάσεις και νόημα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Έτσι, το κοινωνικό και ανθρώπινο περιεχόμενο του γεωγραφικού χώρου αποτελεί και ιστορικό προϊόν το οποίο αναπτύσσεται και μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο και, εν τέλει, καθορίζεται από την ίδια την ανθρώπινη δράση.

Οι «Ανθρωπογεωγραφίες της Ξάνθης», ως τίτλος του Πολιτιστικού Ημερολογίου του 2015, εστιάζουν σε αυτή την αλληλεπίδραση χώρου και ανθρώπων στην περιοχή της Ξάνθης. Με την ευκαιρία αυτή, αναμένεται να αναδειχτεί η ανθρώπινη ποικιλία που χαρακτηρίζει τον τόπο μας και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με το χώρο κοινωνικοποιώντας τον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται μια σειρά παρουσιάσεων από τους εκπροσώπους διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων που συγκροτούν το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που μέσα από την ιστορία τους αλλά και τη δράση τους στο παρόν διαμορφώνουν το χώρο και επηρεάζονται από αυτόν συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας διακριτής θρακικής ταυτότητας. Ο πολιτιστικός κύκλος του 2015 πρόκειται να εντάξει στο πρόγραμμά του και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεων, ημερίδων, εκθέσεων, κλπ) που θα αφορούν στην κύρια θεματική των ανθρωπογεωγραφιών της Ξάνθης.

Μέρος 3ο.  Το πρόγραμμα του 2015

Το τελευταίο μέρος του ημερολογίου παρουσιάζει το πρόγραμμα για το 2015.

Τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις για το Βιβλίο, την Τέχνη και τον Κινηματογράφο.

Τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ της Φ.Ε.Ξ..  των εργαστηρίων της, καθώς και των προτεινόμενων εκδηλώσεων από φεστιβάλ της περιοχής.

Πληροφορίες πολιτιστικών φορέων, των Μ.Μ.Ε.  και το μηνιαίο αφιέρωμα στις Ανθρωπογεωγραφίες –  Ξάνθης.

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Μάρκου για το εξαιρετικό άρθρο και το εισαγωγικό σημείωμα που ετοίμασε ειδικά για την έκδοσή μας,  όλους τους συλλόγους που μας εμπιστεύθηκαν το υλικό τους, καθώς και τους υποστηρικτές της ΦΕΞ που βοηθούν να γίνει πραγματικότητα κάθε προσδοκία μας.

Χαρακτηριστικά εντύπου

Έγχρωμο 256 σελίδες – 21x15cm

Διανομή: 10 Δεκεμβρίου στη ΦΕΞ, στο Μουσείο…

Ξεφυλλίστε το …. http://www.fex.org.gr/politistikes-draseis

Σχετικά Άρθρα