Κοινωνία Τελευταία Νέα

Νέο νηπιαγωγείο- νέο σχολείο- αξιολόγηση. Η απάντηση του ταξικού κινήματος

pame ekdhlosh

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «νέο νηπιαγωγείο- νέο σχολείο- αξιολόγηση. Η απάντηση του ταξικού κινήματος» που διοργάνωσε η επιτροπή εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης την Πέμπτη το απόγευμα με την Θ.Δριμάλα.

Στην εισήγησή της  η Θ.Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΔΟΕ ανέλυσε τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρεί στην  εκπαίδευση η κυβέρνηση ακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αφού ξεκίνησε η κυβέρνηση με το πανεπιστήμιο- ΑΕ, την «τράπεζα θεμάτων» στο λύκειο, επόμενος στόχος είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι το “νέο σχολείο”, που θα λειτουργεί σε αυτόνομη βάση, θα είναι ανταγωνιστικό εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του και με βάση αυτή το πρόγραμμά του. Θέλουν διαφοροποιημένα σχολεία από σχολείο σε σχολείο και από γειτονιά σε γειτονιά, ανάλογα με το ποιος θα χρηματοδοτεί. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μαθαίνουν άλλα πράγματα στο ένα σχολείο, άλλα στο άλλο και οι εκπαιδευτικοί θα είναι πλέον διαμεσολαβητές. Πρόκειται για ένα  μοντέλο που έχει εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές χώρες και έχει οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος, η «αξιολόγηση» στοχεύει να δημιουργήσει έναν εκπαιδευτικό σκυφτό που θα υπηρετεί αυτό το σχολείο.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους για τη στάση των άλλων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, το «κοινωνικό σχολείο», τις αντιστάσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προσπάθεια υλοποίησης της «αξιολόγησης», τον αντιδραστικό ρόλο των κρατικών στελεχών της εκπαίδευσης, την ανάγκη ο αγώνας για την παιδεία να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και της κοινωνικής συμμαχίας.

Επιτροπή εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Σχετικά Άρθρα