Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Νέο κρούσμα Ευλογιάς στα πρόβατα της Ροδόπης. Εκδόθηκαν αυστηρές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους

boskos probata

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακοινώνει την εμφάνιση στις 19/11/2014, νέου κρούσματος, Ευλογιάς  των αιγοπροβάτων(Α/Π) στο χωριό Γρατινή της Π.Ε.  Ροδόπης. Το νέο κρούσμα εμφανίζεται μετά την παρέλευση 9 μηνών από την τελευταία θανάτωση (26/2/2014) στην Π.Ε.

Παρακαλούνται όλοι κτηνοτρόφοι να προσέχουν τα παρακάτω ζητήματα:

Η Ζώνη προστασίας(3χλμ) περιλαμβάνει τους οικισμούς Γρατινή, Λαμπρό, Ομηρικό, Καλλυντήριο και Στυλάριο και εφαρμόζονται σ’ αυτή  τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα.

Τα Α/Π παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή

Όλες οι εκμεταλλεύσεις  των Α/Π υποβάλλονται, σε τακτική  κτηνιατρική επιθεώρηση.

Τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα.

Η ζώνη επιτήρησης(10 χλμ)  περιλαμβάνει τους οικισμούς: Πάνδροσσος , Καρυδιά , Κάλχας , Τυχερό , Ιάμπολις , Σιδηράδες , Μεγάλη Άδα , Κομοτηνή , Κικίδιο ,Ροδίτης , Θρυλλόριο , Ανθοχώρι , Αρχοντικά , Βάκος , Πάμφορο , Άρατος , Βραγιά , Αρίσβη , Πάσσος , Άμφια , Φιλλύρα , Άγρα , Νεύρα , Δοκός , Δειλινά , Σκιάδα , Δροσιά , Άνω Δροσινή , Δρύμη , Άρδεια και Πάτερμα. και εφαρμόζονται σ’ αυτή τα ακόλουθα σε γενικές γραμμές μέτρα:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των Α/Π στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν οδηγούνται για βοσκή

Επιτρέπεται η μεταφορά Α/Π  στη ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια των Αγροτικών  Κτηνιατρείων  .

Από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η σφαγή των Α/Π.

Τα αιγοπρόβατα που  προέρχονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης ,  επιτρέπεται να οδηγηθούν για σφαγή μόνο στο Σφαγείο Κομοτηνής (ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ)

Παρακαλούνται ακόμα όλοι οι κτηνοτρόφοι:

να δηλώσουν άμεσα  στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους,  τυχόν μετακινήσεις  αιγοπροβάτων, υλικών και χορτονομών, που έγιναν από 19/09/2014 έως και 19/11/2014 από τις ζώνες προς τις κτηνοτροφικές τους  εκμεταλλεύσεις

Να πάρουν όλα τα μέτρα βιοαφάλειας (απαγόρευση επισκέψεων, σημεία και μέσα απολύμανσης στις εισόδους της εκτροφής , απολύμανση του βυτίου γάλακτος κλπ)

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της Περιοχής τους.

Σχετικά Άρθρα