Σε μια ιδιαίτερα ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα έγινε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Θυμήθηκαν την προηγούμενη συνάντηση τους, τον Φεβρουάριο του 2005 καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης δώρισε στον κ.Παπούλια ένα στικάκι με εκείνη την εκπομπή. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησαν για την αναγκαιότητα εκλογής ενός ισχυρού Προέδρου με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ χαίρομαι για τη συνάντηση αυτή, κύριε Πρόεδρε, ύστερα από πολύ καιρό που έχουμε να ιδωθούμε. Όπως ξέρετε, στους αρχηγούς που συνάντησα μέχρι σήμερα, υπογράμμισα την ανάγκη ελάχιστης συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Δεν είναι ανάγκη να το επαναλάβω και σε σας, είναι αυτονόητο, ότι πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις των καιρών.
ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέτε συχνά και έχετε απόλυτα δίκιο, κύριε Πρόεδρε. Μόνο που φοβάμαι ότι ο καθένας θέλει τη συνεννόηση προς όφελός του, μιλώντας τουλάχιστον για το παλιό πολιτικό σύστημα.
Εγώ σας έφερα – θα μου επιτρέψετε, δεν ξέρω αν είθισται – ένα μικρό δώρο (προσφέροντας ένα στικάκι υπολογιστή).Είναι από την προηγούμενη συνάντησή μας το 2005, τον Φεβρουάριο, όταν εκλεγήκατε Πρόεδρος με 279 ψήφους. Και είχα κάνει τότε μία εκπομπή, αν θυμάστε, είχα μιλήσει με προσωπικότητες, με τον κ.Μολυβιάτη, τον κ.Λιβάνη, για το πόσο σημαντικό είναι να εκλέγεται ένας Πρόεδρος με τόσο μεγάλη πλειοψηφία: 279 ψήφοι.
Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό χρειαζόμαστε και τώρα. Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο που να μας ενώνει, όπως μας ένωσε τότε ο Παπούλιας. Αυτή είναι η δική μου συγκεκριμένη πρόταση, για να μην λέμε μόνο λόγια, για το θέμα της συναίνεσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπίζω να μπορέσουμε και τώρα να έχουμε μια πλειοψηφία τέτοια που να εκλέξει έναν Πρόεδρο που θα είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός και ουσιαστικός ρόλος ενός Προέδρου, που δεν έχει ιδιαίτερες εξουσίες. Και όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.
ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό πιστεύω και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να πάει μπροστά ο τόπος.
ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Και νομίζω ότι ένας Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι μία ήττα του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Είναι καλό ο Πρόεδρος να βγαίνει με μεγάλη πλειοψηφία.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις απόψεις μας, για τις απόψεις του Ποταμιού στα εθνικά θέματα. Μιλήσαμε για τα θέματα της παραγωγής και των εξαγωγών γιατί το Ποτάμι επιμένει ότι καλή η κουβέντα για τα δάνεια και τα επιτόκια, αλλά αυτή η κουβέντα θα πάψει να υπάρχει μόνο όταν η Ελλάδα αρχίσει να εξάγει και να παράγει. Ο Πρόεδρος, ως γνωστόν, είναι αγρότης κατά βάθος, η καρδιά του χτυπάει αγροτικά- όπως έχει πει και όπως μου ‘χε πει και παλιότερα και του παρουσίασα τις απόψεις μας για το πώς θα μπορέσει ξανά να γίνει άρχοντας στο χωριό του ο νέος της Ελλάδας. Ότι είναι ντροπή να έχουμε λεμόνια από την Αργεντινή και τομάτες απ’ την Ολλανδία.
Και βέβαια μιλήσαμε και για το θέμα των εκλογών. Η δική μας άποψη είναι πολύ συγκεκριμένη. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πολιτικό χρόνο και τους επόμενους μήνες να κάνουμε τα εξής τέσσερα πράγματα. Το ένα είναι να εκλέξουμε έναν πρόεδρο με μεγάλη πλειοψηφία. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να εκλέξει έναν πρόεδρο με 120-130 ψήφους. Δε θα είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και δε θα τον σέβεται κανείς. Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει αυτή η Βουλή να ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος. Να πάψει η ασυλία των υπουργών, να πάψει η ασυλία των βουλευτών. Το τρίτο θέμα είναι να διορθώσουμε τον εκλογικό νόμο. Αν δε θέλουν το γερμανικό σύστημα που έχουμε προτείνει, πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον κάποιες μικρές διορθώσεις. Επί παραδείγματι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να πάψουν να εκλέγονται βουλευτές τα παιδιά των πλουσίων και τα παιδιά που αγαπάνε τα κανάλια. Και το τέταρτο θέμα, βέβαια, είναι ότι η χώρα πρέπει να έχει μια πατριωτική πρόταση για το χρέος. Το χρέος δεν είναι υπόθεση που μπορεί να χειριστεί το 25% δεξιά και το 25% αριστερά. Πρέπει να υπάρχει μια πατριωτική πρόταση για το χρέος. Πρέπει να τοποθετηθούμε, δηλαδή, ως Έλληνες απέναντι σ’ αυτό και όχι ως Νεοδημοκράτες ή ως Συριζαίοι ή ως Ποταμίσιοι. Αυτά μπορεί να τα κάνει η παρούσα Βουλή και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές.
Προσδιορίζω τον χρόνο των εκλογών, σύμφωνα με την δική μου πρόταση, στο Νοέμβριο του 2015. Και για έναν άλλο λόγο. Το μόνο σίγουρο έσοδο της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι το τουριστικό συνάλλαγμα, είναι αυτό που αφήνουν οι τουρίστες. Δεν θα πρέπει να σπάσουμε στη μέση την τουριστική περίοδο κάνοντας εκλογές, επί παραδείγματι τον Μάιο που λένε κάποιοι ή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Άρα, εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, αφού έχουμε λύσει τα σημαντικά προβλήματα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη διακυβέρνηση κι όχι να έχουμε μία τσάτρα-πάτρα διακυβέρνηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ρεαλιστική η πρόταση; Γιατί όλοι μιλάνε για εκλογές τον Μάρτιο. Εσείς πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε βουλευτές. Άρα, η Βουλή θα αποφασίσει αν θα εκλέξει Πρόεδρο. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Τώρα, αν εκλεγεί Πρόεδρος τον Μάρτιο, τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε πολιτικό χρόνο μαλώνοντας για τα μικρά και θα πρέπει ν’ απαντήσουμε στα μεγάλα ζητήματα. Για το Ποτάμι τα μεγάλα ζητήματα είναι ένα νέο Σύνταγμα κι ένας νέος εκλογικός νόμος. Η λογική που λέει ότι οι επόμενοι που θα έρθουν, θα είναι καλοί και δεν θα κλέβουν ή οι επόμενοι που θα έρθουν θα είναι διαλεχτοί και θα τους ψηφίσει ο κόσμος, επειδή είναι διαλεχτοί, για μένα δεν ισχύει. Πρέπει ν’ αλλάξουμε τους θεσμούς, πρέπει ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα, πρέπει ν’ αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, να μην χάσουμε άλλο χρόνο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Θεοδωράκη, θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το κύμα καταλήψεων που υπάρχει στα σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες; Τι άποψη έχετε επ’ αυτού;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει οι γονείς, οι καθηγητές και τα παιδιά να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Να μην γκρεμιστεί το δημόσιο σχολείο. Κι έχω μία σύσταση απέναντι στα κόμματα, να φύγουν απ’ τα σχολεία, να φύγουν απ’ τα πανεπιστήμια. Ο κομματικός ζυγός που χθες ήταν πασοκικός, προχθές ήταν νεοδημοκρατικός, σήμερα θέλει να είναι το ΣΥΡΙΖΑ κι αύριο θα είναι κάποιου άλλου, πρέπει να πάψει να υπάρχει. Έχει μεγαλώσει η κοινωνία μας, έχει ενηλικιωθεί, είμαστε μια κανονική χώρα, δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες, κομματικούς γκαουλάιτερ στα σχολεία που για να κάνουν αντιπολίτευση, παρακινούν σε καταλήψεις και κάποιοι άλλοι θα λένε αύριο για να ρίξουν την τότε κυβέρνηση να καταλάβουν τα άλλα σχολεία. Ν’ αφήσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς τους σ’ ένα δημόσιο σχολείο που μας πρέπει.