ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Γιώργος Κολλάρος: Για τον Εμπόλα οι Αμερικάνοι στείλανε στρατό και η Κούβα γιατρούς

embola

«Η επιδημία του ιού Έμπολα που έχει πλήξει κυρίως τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, έχει πάρει ενδημικές διαστάσεις, σκορπίζοντας τον πανικό και το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ο ιός κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες ηπείρους.

Όπως ομολογούν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και 70% των ανθρώπων που μολύνονται χάνουν τη μάχη με τη ζωή λόγω των δραματικών ελλείψεων και της ουσιαστικής ανυπαρξίας συστημάτων Υγείας και περίθαλψης.

Η επιδημία του ιού Έμπολα αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις χρόνιες και βαθιές πληγές που έχουν αφήσει στην Αφρικάνικη Ήπειρο η αποικιοκρατία, η συνεχιζόμενη ληστρική αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η διατήρηση υψηλών δημοσιών χρεών που κρατά τα αφρικάνικα κράτη υποταγμένα στις προσταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη βασικών υποδομών Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, η ελλιπής πρόσβαση σε ένα σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους, ικανής να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό και την επίδραση δεισιδαιμονιών και προλήψεων, η ύπαρξη παραγκουπόλεων που συνεχίζουν να υπάρχουν και αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η στρατιωτικοποίηση και η καταστολή που αποτελούν την απάντηση της πανικόβλητης κρατικής μηχανής, αποτελούν καίρια προβλήματα που σε έκτακτες συνθήκες όπως σήμερα δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στις παραπάνω χώρες που έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με κίνδυνο της ζωής τους χωρίς μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες), με αποτέλεσμα οι θάνατοι στο ιατρικό προσωπικό να έχουν φτάσει σε σημεία ρεκόρ.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τα μέλη της διεθνώς έχουν επιπλέον καταδικάσει στο παρελθόν με δύο συνεχόμενες Διεθνείς Ημέρες Δράσης τον κερδοσκοπικό ρόλο των πολυεθνικών στον κλάδο του Φαρμάκου που επιζητούν με κάθε κόστος το κέρδος πάνω στο πόνο των λαών. Παράλληλα, οι συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση δημόσιων φορέων Υγείας στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση που λειτουργεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της εξάπλωσης του ελέγχου των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου και ενάντια στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Φαίνεται και στην περίπτωση του Έμπολα, όσο και άλλων ασθενειών και νόσων ότι, όσο η έρευνα, τα φάρμακα και η περίθαλψη θα υπόκεινται στους νόμους του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και του κέρδους, οι λαοί θα υποφέρουν από ασθένειες που θα έπρεπε δεκαετίες πριν να έχουν εξαφανιστεί ή επαρκώς περιοριστεί.

Σε πλήρη αντίθεση με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και Βρετανίας, που μέσα στη φρίκη της επιδημίας βρήκαν ευκαιρία να στείλουν και νέα στρατεύματα στην Αφρική, ως Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία συγχαίρουμε και επικροτούμε την ηρωική απόφαση της Κουβανικής Κυβέρνησης και του λαού της Κούβας να δείξουν για ακόμα μια φορά με τον καλύτερο και πιο ανθρώπινο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Αφρικής, αποστέλλοντας στη Λιβερία και τη Γουινέα πολυπληθή ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για ανακούφιση των εκατοντάδων ασθενών του Έμπολα. Ως γνωστόν, πάνω από 50.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 4.000 σε 32 χώρες της Αφρικής, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών.

Συγχαίρουμε ταυτόχρονα την CTC Κούβας, για τα μέλη της στον κλάδο της Υγείας, που με αυτοθυσία δείχνουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας 90 εκατομμύρια εργαζομένους σε 126 χώρες του κόσμου, εκφράζει την πάγια θέση της ότι η πρόληψη στα πλαίσια ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας αποτελεί την καλύτερη λύση σε όλες τις περιπτώσεις υγείας.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία παλεύει για:

Δημιουργία σύγχρονων, επαρκών και πλήρως εξοπλισμένων δομών Υγείας σε όλες τις χώρες που θα υποτάσσονται σε ένα Δημόσιο, Κεντρικό Φορέα Υγείας, ώστε να προσφέρονται δημόσιες, δωρεάν και σχεδιασμένες υπηρεσίες υγείας σε όλο το λαό, με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού και την κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων τους και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Έρευνα, παραγωγή και προσφορά δωρεάν ή φθηνών Φαρμάκων και εμβολίων σε όλο το λαό.

Εξάλειψη του αναλφαβητισμού μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.

Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος σε πολλές χώρες.

Εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Η Αφρικανική Ήπειρος είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχει μεγάλες αγροτικές δυνατότητες. Εάν τα παραπάνω βρίσκονταν στον έλεγχο και την υπηρεσία του λαού, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άμεση βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού και στη δραστική εξάλειψη των ασθενειών και της φτώχειας».

Σχετικά Άρθρα