Επιστολές Τελευταία Νέα

Το μήνυμα της Κυριακής από τον Μητροπολήτη μας: «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

Agios_Dimitrios

Η σημερινή Κυριακή συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στον οποίο αφιερώνεται το μήνυμα της Κυριακής. Σ ένα τροπάριο της ακολουθίας ο υμνογράφος απευθύνεται προς τον Άγιο Δημήτριο, «ως τον συμπαθέστατον Κυρίου μάρτυρα». Είναι από τους πλέον συμπαθείς και λαοφιλείς Αγίους ο Άγιος Δημήτριος.

Συμπαθής ως στρατιώτης Ιησού Χριστού. Αν για την επίγειο πατρίδα ήταν αξιωματικός, για την ουράνιο πατρίδα ήταν απλός στρατιώτης. Αν είναι μία φορά τιμή να είναι κανείς αξιωματούχος στις στρατειές του κόσμου, είναι μύριες φορές τιμή να είναι στρατιώτης της παρατάξεως Κυρίου, της στρατευομένης Εκκλησίας του Χριστού. Στη ζυγαριά των αξιών, που λειτουργούσε θαυμάσια στην καρδιά του Δημητρίου, η αξία «στρατιώτης Ιησού Χριστού» βάρυνε περισσότερο από το αξίωμα του στρατηγού και του δουκός.

Συμπαθής ο Δημήτριος ως ιεραπόστολος του Χριστού. Η διδασκαλία του Ευαγγελίου ήταν ένας πόθος και ένα πάθος. Θεωρούσε τον εαυτό του επιστρατευμένο. «Ουδείς -λέγει ο Παύλος- στρατευόμενος εμπλέκεται ταις του βίου πραγματείαις, ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση». Ο χριστιανός δεν μπλέκει με εγκόσμια πράγματα, που φυλακίζουν την καρδιά και το μυαλό, το χρόνο και το ενδιαφέρον του. Ένα τον ενδιαφέρει: ν  ἀρέσει στον Αρχηγό και τελειωτή Χριστό. Κι εκείνο που αρέσει περισσότερο απ  ὅ,τιδήποτε άλλο στον Χριστό, είναι η ιεραποστολή, το να δίδει κανείς και στους άλλους την μαρτυρία του Ιησού Χριστού.

Συμπαθής ο Δημήτριος όχι μόνο ως στρατιώτης, αλλά και ως στρατολόγος, όχι μόνο ως μαθητής, αλλά και ως διδάσκαλος, όχι μόνο ως αθλητής, αλλά και ως προπονητής. Τι ήταν ο νεαρός Νέστορας; Ένας αθλητής, που τον προπόνησε ο Άγιος Δημήτριος και του έμαθε τους κανόνες της αθλήσεως. Δεν αρκεί ν  αγωνίζεται κανείς, αλλά κατά τον Απόστολο Παύλο να τηρεί τους κανόνες: «Εάν δε και αθλητής, ου στεφανούται, εάν μη νομίμως αθλήση». Οι δύο κανόνες της χριστιανικής αθλήσεως είναι: Ν’ αγωνίζεσαι για τη δόξα του Θεού και με τη δύναμη του Θεού. Εμείς οι Χριστιανοί σήμερα, έχουμε μάθει να καθόμαστε στις κερκίδες της ζωής και να θαυμάζουμε τους αγώνες και τους άθλους των μαρτύρων και των οσίων. Είναι καιρός ν αφήσουμε τις κερκίδες και να κατέβουμε στον στίβο.  Διότι και σήμερα Λυαίοι προκαλούν σε μάχη με έπαρση και θράσος. Πολλοί Λυαίοι σήμερα. Άνθρωποι και συστήματα με μεγάλη δύναμη, με ασέβεια προκαλούν τους χριστιανούς και ο Χριστός ζητάει στρατιώτες σαν τους τιμωμένους Αγίους μας.

Σχετικά Άρθρα