Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Νέα κυκλοφορία βιβλίου: Κυριάκος Ιωσηφίδης ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1880-2012

Εξώφυλο

“Το λεύκωμα αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα στο πέρασμα του χρόνου μέσα από τις διηγήσεις, τις αναμνήσεις και την ιστορία των ανθρώπων που συνδέθηκαν με το ποδήλατο ποικιλοτρόπως. Επιχειρήσεις, καταστήματα, ποδηλατικοί σύλλογοι, αθλητές, πολίτες με τις κινηματικές τους δράσεις, καθημερινοί ανώνυμοι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες δίνουν το στίγμα τους μέσα από συνεντεύξεις και το πρωτότυπο φωτογραφικό, αρχειακό υλικό τους.

Το ταξίδι αυτό μας χάρισε έναν πραγματικό θησαυρό: την επαφή με ανθρώπους των οποίων η σχέση με το ποδήλατο, οι διηγήσεις και οι ιστορίες τους, τα παιδικά τους βιώματα, τα ταξίδια τους, οι ιστορίες με τους πελάτες τους, τους συναθλητές τους κ.ά. αποδεικνύουν ότι ανήκουν σε μια άλλη «πάστα» ανθρώπων.

Το ποδήλατο καταφέρνει να ενώνει τους ανθρώπους με τη «σκηνική» του παρουσία, την ομορφιά και την ελευθερία της κίνησης του.

Ίσως να αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να «εκμεταλλευτούμε» σήμερα και τώρα το ποδήλατο για να αλλάξει η Ελλάδα, για να αλλάξουμε εμείς.

Να αλλάξει προς το καλύτερο ο τρόπος που «βλέπουμε» τα πράγματα, την οικονομία μας, τον τουρισμό μας, τις ανάγκες μας, τις καταναλωτικές μας συνήθειες, τη σχέση μας με τον διπλανό μας και τη συντροφικότητά μας, την ξεκούραση, την φαντασία και τα όνειρά μας.

Ευελπιστούμε αυτή η προσπάθεια να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στο πάζλ της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα μέσα από τη γνώση και την ιστορία, μέσα από τον λόγο και την εικόνα”.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Σπανίδης

Σχετικά Άρθρα