Κουζίνα Τελευταία Νέα

Τσουρέκι με σταφίδες

TSOYREKI

Υλικά

μαγιά – 7 γρ. ξερή

νερό – 1/4 φλιτζανιού (110° C με 115° C)

γάλα – 1 φλιτζάνι , 2% λιπαρά (110° C-115° C)

ζάχαρη – 1/2 φλιτζάνι

βούτυρο – 1/2 φλιτζάνι, μαλακωμένο

αυγά – 3

αλάτι – 1/κ.γ.

αλεύρι – 5,5- 6 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις

σταφίδα – 1 φλιτζάνι ξανθές

Για το γαρνίρισμα:

αυγά – 1, ελαφρώς χτυπημένο

αυγά – προαιρετικά βρασμένα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι, 3 φλιτζάνια αλεύρι και στο τέλος τη διαλυμένη μαγιά.

Χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

Προσθέτουμε τις σταφίδες. Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 6-8 λεπτά.

Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκανίτσα, αφού τη γυρίσουμε 1 φορά για να βουτυρωθεί παντού. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την χτυπάμε, να φύγει ο αέρας από μέσα της και τη μοιράζουμε σε 6 ίσες μερίδες. Με τα δάκτυλα σχηματίζουμε ‘ φιτίλια’ (μακρόστενες λωρίδες ζυμαριού) 30 εκ.

Βάζουμε 3 φιτίλια σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα και τα «πλέκουμε» σε κοτσίδα, πατάμε ελαφρώς τις άκρες για να «σφραγίσουν» και τις διπλώνουμε προς τα κάτω. Προαιρετικά μπήγουμε τα βρασμένα αυγά ενδιάμεσα στα φιτίλια. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φιτίλια.

Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες και αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 45 λεπτά.

Με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.

Καλή ευτυχία!!!

Σχετικά Άρθρα