ΑγροτικάΤελευταία Νέα

Υπόμνημα από την Πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων στον Υπουργό για τα βοσκοτόπια

boskotopia

Το παρακάτω υπόμνημα έστειλε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων ελλάδος κ. Δημήτρης Καμπούρης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σχετικά με τα βοσκοτόπια.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που το ίδιο το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησαν με τους επί χρόνια άστοχους χειρισμούς τους στο θέμα του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων (επιλέξιμων) που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια της χώρας για την πληρωμή των ενισχύσεών τους. Με τη δραματική μείωση των εκτάσεών αυτών και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το υπουργείο, υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο οι κτηνοτροφικές ενισχύσεις (ενιαία, εξισωτική, βιολογικά, αυτόχθονες, νέοι αγρότες κ.λπ.) να δοθούν με πολύ μεγάλες μειώσεις ή και καθόλου.

Διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος και γνωρίζοντας ότι οι δήμοι καλούνται την τελευταία στιγμή, λίγες μέρες πριν την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης να αναλάβουν την ευθύνη του καταμερισμού των επιλέξιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους, χωρίς να έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία, το προσωπικό και χωρίς αυτές να επαρκούν για την ενεργοποίηση όλων των παραπάνω ενισχύσεων, καλούμε μέσω της ΚΕΔΚΕ τους δήμους  να αντισταθούν. Να μην ενδώσουν στο εκβιαστικό δίλημμα που προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και να μη γίνουν συνένοχοι στην οικονομική καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας. Να μην αναλάβουν ομόφωνα ευθύνες που δεν τους αναλογούν και να μην προχωρήσουν στην κατανομή των ελαχίστων αυτών εκτάσεων, συντασσόμενοι με τις κτηνοτροφικές οργανώσεις για πολιτική λύση του προβλήματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με παρέμβασή του στην Ε.Ε.

Σε όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, τους επισημαίνουμε ότι για τους κτηνοτρόφους είναι ζήτημα επιβίωσης των ιδίων, των οικογενειών τους, του ζωικού τους κεφαλαίου, της οικονομικής ζωής της ελληνικής περιφέρειας και της εθνικής μας οικονομίας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά μείωση στα ποσά που δικαιούμαστε, όπως τα δικαιούνται και τα εισπράττουν και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας. Ιδιαίτερα με αφορμή ένα θέμα όπως οι βοσκότοποι, για το οποίο δε φέρει καμία ευθύνη ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

Ως ύστατη προσπάθεια των κτηνοτροφικών οργανώσεων για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για να μη βρεθούν οι δήμοι τελικά στο στόχαστρο των κτηνοτρόφων και από την πλευρά της ανθρώπινης αντίδρασης αλλά και του νομικού καταλογισμού ευθυνών, στο ενδεχόμενο μείωσης των ενισχύσεων, λόγω των βοσκοτόπων, ζητάμε από την ΚΕΔΚΕ την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας των δημάρχων, οι οποίοι διαθέτουν εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους βοσκοτόπους και να αποφασιστεί η κοινή μας στάση, με βάση τις παραπάνω προτάσεις μας.

Σχετικά Άρθρα