Μειονότητα Τελευταία Νέα

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: «Αβέβαιο το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης». Ανοικτή επιστολή για την μειονοτική εκπαίδευση

zeimpek

Ο Βουλευτής Ξάνθης του Σύριζα κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν διένειμε στα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης την παρακάτω επιστολή σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση: «Με το άρθρο 6 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που συζητήθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 03-09-2014, επανήλθε το ζήτημα των ιεροδιδασκάλων και των αρμοδιοτήτων τους. Όπως είχαμε τονίσει, όταν συζητήθηκε στη Βουλή ο Νόμος 4115/2013, είμαστε αντίθετοι με το διορισμό θρησκευτικών λειτουργών οποιασδήποτε θρησκείας από το Κράτος. Πιστεύουμε ότι κάθε θρησκευτική κοινότητα θα πρέπει να έχει την ελευθερία να επιλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς της λειτουργούς, χωρίς παρεμβάσεις. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι ο νόμος αφορούσε προσλήψεις ιεροδιδασκάλων για τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία, καταρρίπτεται εκ νέου με το νέο νομοσχέδιο, που ορίζει σαφώς ότι η βασική απασχόληση των ιεροδιδασκάλων είναι στα Τεμένη και δευτερευόντως εάν επιθυμούν μπορούν να έχουν και εκπαιδευτικό έργο.

Θέση μας παραμένει, ότι όσοι διδάσκουν σε σχολεία οποιουδήποτε τύπου (δημόσια, μειονοτικά, ιεροσπουδαστήρια) θα πρέπει να προσλαμβάνονται με τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτικών (μέσω ΑΣΕΠ), εφόσον βέβαια πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να κατέχουν δηλαδή διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια και οι θέσεις εργασίας τους να είναι μόνιμες και όχι με ολιγόμηνες συμβάσεις. Επιπροσθέτως ξεκαθαρίσαμε, ότι η προώθηση ενός ενιαίου μαθήματος θρησκειολογίας, αποτελεί πάγια θέση μας, ενισχύοντας την απόκτηση σφαιρικής γνώσης γύρω από το αντικείμενο καθώς και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας κατανόησης της διαφορετικότητας, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στην κατεύθυνση της άρσης των διαχωρισμών μεταξύ πλειονότητας και μειονότητας. Η προώθηση αποσπασματικών λύσεων και μάλιστα χωρίς παιδαγωγική βάση, όπως ο διορισμός θρησκευτικών λειτουργών για  την επιτέλεση εκπαιδευτικού έργου, δε συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Η ΕΠΑΘ, ο σχεδιασμός της οποίας έγινε με εκπαιδευτικά και πολιτικά δεδομένα του 1968,  παρείχε χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση, δεν ανταποκρινόταν στις σύγχρονες ανάγκες και ορθώς καταργήθηκε με το αρ.59 του Ν. 3966/2011, ικανοποιώντας παράλληλα ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Η αντικατάσταση της όμως,  μέσω της ίδρυσης σχετικού τομέα και με την προοπτική δημιουργίας αντίστοιχης κατεύθυνσης στο τμήμα ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση δε θωρακίστηκε επαρκώς από τις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και δυστυχώς κινδυνεύει να καταστεί κενό γράμμα.

Όλες αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό και με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, καταδεικνύουν πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει συνολικά και οριστικά τη μειονοτική εκπαίδευση, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μαθητών της μειονότητας για πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η στρατηγική αυτή δημιουργεί επί της ουσίας πολίτες δύο κατηγοριών, και βαθαίνει αντί να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις αξιακές μας αρχές για την παιδεία και βρίσκεται στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των μνημονίων. Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για μας αξιακές στοχεύσεις.

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχετικά Άρθρα