Μειονότητα Τελευταία Νέα

Παράπονα των μειονοτικών της Θράκης για την έκθεση των ΗΠΑ (2013) για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

tzami

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των «Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλίτ Χαμπίπ Όγλου δηλώνει σε δελτίο τύπου το οποίο απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ: Η έκθεση των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες η οποία δεν αναφέρεται στα θρησκευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει πλήρως την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι με την Συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίστηκε ότι στην Θράκη επίσημα υπάρχει “Μουσουλμανική Μειονότητα” που δημιουργήθηκε με την Συνθήκη και αποτελείται από 120.000 κατοίκους (1.1% του συνολικού πληθυσμού). Τον Ιανουάριο του έτους 2013 η Ελλάδα με την τροπολογία που έκανε θα προσβληφθούν 240 ιεροδιδάσκαλοι (νόμος 240 ιμάμηδων) στο δημόσιο για την διδασκαλία του Κορανίου στη Θράκη (Δυτική Θράκη) ως εναλλακτική στην Ελληνική Ορθόδοξη εκπαίδευση. Η έκθεση όμως δεν αναφέρει ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι κατά του νόμου των «240 ιμάμηδων» και ούτε τους λόγους εναντίωσης της Μειονότητας.

Άδειες για την κατασκευή και ανακαίνιση τζαμιών και χώρων προσευχής

Επίσης στην έκθεση ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο η κυβέρνηση έδωσε έγκριση στον νόμο που περιλαμβάνει την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων ο οποίος περιλαμβάνει τα τζαμιά και τους χώρους προσευχής και έτσι διευκολύνει τις άδειες για την ανακατασκευή και ανακαίνιση υπαρχόντων αυθαιρέτων.

Το μουφτειακό ζήτημα

Στην έκθεση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης μόνο η Mουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα τζαμιά και τα βακούφια, οι μουφτήδες που έχουν διοριστεί και πληρώνονται από το Ελληνικό κράτος έχουν το δικαίωμα να δικάζουν τα ζητήματα οικεγενειακού δικαίου και ότι μόνο η Mουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει το δικαίωμα δίγλωσσης εκπαίδευσης. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι το κράτος αναγνωρίζει μόνο τους Μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς που διορίζονται από το ίδιο και ότι τέτοιοι θρησκευτικοί λειτουργεί υπάρχουν μόνο στην Θράκη και τέλος σημειώνει ότι ορισμένα μέλη των Μουσουλμάνων που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα ζητούν την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης και γι αυτούς για να αποκτήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητα ζητούν να έχουν δικαίωμα εκλογής των μουφτήδων με την επιφύλαξη των δικαστικών τους δικαιωμάτων όμως το κράτος αρνείται λόγω της δικαστικής ιδιότητας των μουφτήδων. Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας αναγνωρίζουν τον επίσημα διορισμένο από το κράτος μουφτή ενώ άλλοι έχουν επιλέξει δύο “ανεπίσημους” μουφτήδες και καταπιέζουν για την εκλογή των επίσημων ιμάμηδων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίπ Όγλου δήλωσε ότι: Η έκθεση των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες η οποία δεν αναφέρεται στα θρησκευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει πλήρως την επίσημη θέση της κυβέρνησης. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα ετοιμάσουμε μία έκθεση στην οποία θα αναφερθούμε ειδικότερα στο μουφτειακό πρόβλημα και στο νόμο για τους 240 ιμάμηδες και θα εξηγήσουμε γιατί ως μειονότητα έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε τον μουφτή μας και γιατί ο νόμος για τους 240 ιμάμηδες αντίκεται στην θρησκευτική και συνειδησιακή ελευθερία.

Σχετικά Άρθρα