Ο Περιφερειάρχης AM-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστο Βασιλάκο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με την παρουσία των προέδρων των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του πρύτανη Δ.Π.Θ. καθώς και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της ΠΑΜ-Θ, με θέμα την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία στην περιφερειακή τους διάσταση.
Τοποθετούμενος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Η Περιφέρειά μας παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση παρά τη διαχρονική γενναία κρατική ενίσχυση και πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια γιατί ακόμη βρισκόμαστε στην ουρά των Περιφερειών της Ευρώπης. Στα θέματα καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης, οι καταρχήν γενικές θέσεις μας είναι:
Να εισαχθεί στον πυρήνα του περιφερειακού, αναπτυξιακού και στρατηγικού μας σχεδιασμού, ως δομικό στοιχείο, ο τουρισμός 12μηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, με πυλώνες τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το άθικτο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καλά διατηρημένη παράδοση. Στόχος να υπάρξει άμεση εισροή νέων πόρων, με βάση το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα να γειτνιάζουμε σε απόσταση ολίγων ωρών οδικής μετακίνησης με πληθυσμούς άνω των 50.000.000 ατόμων, οι οποίοι μπορούν να είναι εν δυνάμει επισκέπτες και καταναλωτές μας.
Είμαστε σύμφωνοι αναφορικά με τη σύσταση Ερευνητικού Κέντρου ΠΑΜ-Θ, να περιλαμβάνει Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ερευνών, Ινστιτούτο Φυσικών Καταστροφών και Ινστιτούτο περί των Θεμάτων Ενέργειας, αφού στην περιοχή μας θα εγκατασταθούν ή θα διέλθουν 8 από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας. Ζητούμε όμως πέραν αυτών να προστεθεί ένα Ινστιτούτο με σημείο αναφοράς την (micronization)νέα επιστήμη της Μικροσωματιδιοποίησης , με σκοπό την έρευνα και την αξιοποίηση υποπροϊόντων του μαρμάρου και του ζεόλιθου, που υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες στην περιοχή και είναι υψηλής ποιότητας, ώστε η μεταποίηση να γίνεται στον τόπο μας.
Η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να παράσχει τεχνική βοήθεια για την υποστήριξη των clusters της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής και τη διασύνδεσή τους με την κατανάλωση και ζητήθηκε να συμπεριληφθούν ανάλογες δράσεις και από το τομεακό της Γ.Γ.Ε.Τ.