Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Νέο βιβλίο από τον Θανάση Μουσόπουλο «Ανάσες και Σκιές της Παλιάς Ξάνθης»

anases kai skies tis palias Xanthis

Για 24 η χρονιά διοργανώνονται οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών που έχουν θερμή αποδοχή από το κοινό, εκτός από το καλαισθητικό πρόγραμμα, εκδίδεται και ένα βιβλίο που σχετίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το 2014 με την πρωτοβουλία και επιμέλεια του συγγραφέα- ποιητή Θανάση Μουσόπουλου εκδόθηκε ο τόμος «Ανάσες και Σκιές της Παλιάς Ξάνθης», στο οποίο επιστήμονες, ερευνητές και λογοτέχνες αναφέρονται στην Παλιά Ξάνθη.

Ο τόμος (80 σελίδων) στηρίζεται επιστημονικά από την καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. Π. Καμπάκη Βουγιουκλή και τον Β. Αϊβαλιώτη, ενώ κοσμείται με φωτογραφίες από το ηλεκτρονικό αρχείο «Old photographs of Xanthi» του Τάσου Τεφρωνίδη.

Ο Δημήτρης Μαυρίδης γράφει το εισαγωγικό- προλογικό κείμενο του τόμου, στο οποίο επίσης υπάρχουν κείμενα για τους Ορθοδόξους, τους Οθωμανούς, του Καθολικούς, τους Εβραίους και Αρμενίους που συγκροτούσαν την πολυπολιτισμική Ξάνθη. Λογοτέχνες και λόγιοι γράφουν πρωτότυπα κείμενα για τη ζωή στην παλιά Ξάνθη. Ο Βασίλης Αϊβαλιώτης μας βοηθά να φωτίσουμε πλευρές του παρελθόντος, διαχρονικά.

Ο σημερινός αναγνώστης/ η σημερινή αναγνώστρια θα διαβάσει και θα δει να ζωντανεύει η Ξάνθη των τελευταίων δύο αιώνων. Στον τόμο περιέχονται με αλφαβητική σειρά κείμενα των: Β. Αϊβαλιώτη- Φ. Βορίδου- Θ. Βουγιουκλή- π. Σωφρόνιου Γκουτζίνη- Ελ. Δημητριάδου Εφραιμίδου- Θ. Εξάρχου- Π. Καμπάκη Βουγιουκλή- Δ. Κασαπίδη- Δ. Κατάκη- Μ. Κούκου- Γ. Κωτούλα- Δ. Μαυρίδη- Χρ. Μελκίδου- Χρ. Μιχαλόπουλου- Θ. Μουσόπουλου- Μ. Μπουναρτζίδη- Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου- Μ. Ράλλη Υδραίου- Γ. Στεφανίδη- Τ. Συμεωνίδη- Κ. Ταβουλτσίδη- Τ. Τεφρωνίδη- Στ. Τσιτσόπουλου- Γ. Φραντζολά- Έλ. Ψαραλίδου, Ξανθιώτες και Ξανθιώτισσες που ζουν μέσα ή έξω από την πόλη καταθέτουν τη δική τους επιστημονική και λογοτεχνική ματιά.

Τη ματιά αυτή μπορούν να την απολαύσουν όσοι/όσες, ντόπιοι ή επισκέπτες αγαπούν την παλιά Ξάνθη.

 

Ο επιμελητής του τόμου

Θανάσης Μουσόπουλος

Συγγραφέας- ποιητής

Σχετικά Άρθρα