Οικολογία Τελευταία Νέα

«Δίπλα στο περιβάλλον και στα παιδιά!»

1610 μαθητές και 138 συνοδοί επισπεύτηκαν την Βιστονίδα το τρέχων σχολικό έτος

  EPAMATH-DT DIPLA STO PERIBALLON (4) EPAMATH-DT DIPLA STO PERIBALLON EPAMATH-DT DIPLA STO PERIBALLON (2) EPAMATH-DT DIPLA STO PERIBALLON (3)

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας-Ισμαρίδας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς και όλης της Ελλάδος, που επισκέφτηκαν τα δυο Κέντρα Πληροφόρησης του Φορέα στο Πόρτο Λάγος και την Κεραμωτή.

Πιο συγκεκριμένα κατά το σχολικό έτος 2013-2014 τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης επισκέφτηκαν 1.610 μαθητές και 138 συνοδοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν στην λίμνη Βιστωνίδα, στις λιμνοθάλασσες Κεραμωτής, Αγιάσματος και στο εναπομείναν παραμοτάμιο δάσος του Νέστου, στον οικισμό της Κεραμωτής. Κατά τη διάρκεια αυτών των προγραμμάτων αρχικά γινόταν ενημέρωση των παιδιών στις θεματικές εκθέσεις των Κέντρων Πληροφόρησης για την σπουδαιότητα και τις αξίες των υγροτοπικών συστημάτων που αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετοχή σε περιβαλλοντικά παιχνίδια, παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στο πεδίο και περίπατο στο παραποτάμιο δάσος.

Επίσης, οι μαθητές  είχαν ευκαιρία να  συμμετάσχουν σε πολλές εκδηλώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως: η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών και τα «Χελιδονίσματα», σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ο σχολικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Η μετανάστευση των πουλιών και των ψαριών», όπως και οι Γιορτές Νεολαίας στην Ξάνθη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Τέλος ο Φ.Δ. επισκέφθηκε σχολικές τάξεις δημοτικών σχολείων της Καβάλας και της Ξάνθης ενημερώνοντας τα παιδιά για τη μετανάστευση των ψαριών στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών», αλλά και άλλες σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα Κέντρα Πληροφόρησης, παρέχοντας ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών είναι πολύτιμες, αφού τα παιδιά αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό το λόγο το προσωπικό του Φ.Δ. με κάθε ευκαιρία ενημερώνεται και καταρτίζεται σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τους υγροτόπους.

Η υλοποίηση όλων αυτών των εκδηλώσεων και των προγραμμάτων που τα παιδιά έδειξαν να απολαμβάνουν πραγματικά, θα συνεχιστούν και τη νέα σχολική χρονιά με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη συνεργασία των υπεύθυνων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων στους τρεις νομούς και τη στήριξη του Περιφερειακού Διευθυντή ΠΕ & ΔΕ Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Σάββα Μελισσόπουλου, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα