Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ιδιαιτέρα επιβαρυμένη η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Ξάνθης (παραπονά και από το Νευρολογικό τμήμα)

nosokomeio

Πριν λίγες ημέρες έλαβε χώρα στην αίθουσα ΔΣ του Νοσοκομείου συνάντηση του Προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης με τον Διοικητή και τους Διευθυντές Ιατρικών Τομέων του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο αυτών θεσμικών φορέων υγείας στο Νομό Ξάνθης που υιοθετήθηκε κατά την πρώτη προ τριμήνου συνάντηση γνωριμίας του ΙΣΞ με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία- πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης όπου σε καλό κλίμα συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν από τον ΙΣΞ η επιβάρυνση που επέφερε στα εξωτερικά ιατρεία η διακοπή λειτουργίας της μονάδας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και της υποστελέχωσης του νεοσύστατου ΠΕΔΥ Ξάνθης. Επίσης τα μέλη και ο πρόεδρος του ΙΣΞ μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το μέλλον της παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης στους πολίτες του Νομού, από τον ιδιωτικό τομέα (επίσχεση εργαστηριακών, οικονομική δυσπραγία, ανασφάλιστοι) και το ενδεχόμενο μη στελέχωσης του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό (θέσεις επικουρικών). Ιδιαίτερα αναφέρθηκε η αποδυνάμωση του Νευρολογικού τμήματος και η ανάγκη επιστροφής της αποσπασμένης νευρολόγου.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον τομέα υγείας στο πλαίσιο των τελευταίων μεταρρυθμιστικών νόμων, για τα προβλήματα στελέχωσης μερικών βασικών θέσεων του ιατρικού τομέα στο Νοσοκομείο και για τις ενέργειες που έχουν θεσμικά αναληφθεί προς κάλυψη των θέσεων αυτών. Ειδικότερα, για το σκοπό αυτό και με ενέργειες του Νοσοκομείου που είχαν δρομολογηθεί από τις αρχές του χρόνου, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής, συμπεριέλαβε στον διαγωνισμό προσλήψεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 8 θέσεις Επικουρικών Ιατρών  για το Νοσοκομείο Ξάνθης (2 Παθολόγοι-1 Καρδιολόγος-1 Νεφρολόγος-1 Ορθοπεδικός-2 Οφθαλμίατροι- 1 Ακτινολόγος). Ο διαγωνισμός αυτός είναι σε εξέλιξη και όταν οι εν λόγω ιατροί αναλάβουν τις θέσεις τους, εντός διμήνου περίπου, τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό θα αμβλυνθούν σημαντικά και συνακόλουθα οι πολίτες της Ξάνθης θα τύχουν πληρέστερης ιατρικής φροντίδας. Επιπρόσθετα ο Δκτης του Νοσοκομείου ενημέρωσε εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος θα αναλάβουν καθήκοντα τέσσερεις μόνιμοι ιατροί από παλαιό διαγωνισμό του 2011 (1 γυναικολόγος, 1 ορθοπεδικός, 1 νεφρολόγος, 1 αναισθησιολόγος της ΜΕΘ)

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου επίσης ενημέρωσε τον ΙΣΞ για το ζήτημα των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού και την αναμενόμενη από το Υπ. Υγείας ενίσχυση των αντίστοιχων πιστώσεων που ζητήθηκαν συμπληρωματικά προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών. Τέλος έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που ως γνωστόν δέχεται καθημερινά και σε μόνιμη βάση πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για έκτακτη νοσηλεία συγκριτικά με όλα τα γειτονικά νοσοκομεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης πρότεινε διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες και εφικτές λύσεις για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του και την προθυμία για άμεση συνδρομή του σε κάθε δράση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλή λειτουργία των τομέων υγείας στο Νομό Ξάνθης στο πλαίσιο που του παρέχεται θεσμικά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Τόνισε την ανάγκη, λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών, να δοθεί προτεραιότητα  στην δυνατότητα πρόσβασης στις δομές παροχών δημόσιας υγείας κυρίως προς εκείνους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και οικονομικά προβλήματα, δηλώνοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Νοσοκομείου και όπου απαιτηθεί.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΙΣΞ πρότειναν να εξετασθεί ως επίσημη πρότασή του, και να προωθηθεί αναλόγως, αίτημα τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας που αφορά τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων έτσι ώστε στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων της Επικράτειας να συμμετέχει ως μέλος και ένας εκπρόσωπος των κατά τόπους Ιατρικών συλλόγων. Δεσμεύτηκαν τα δύο μέρη να διερευνηθεί περαιτέρω η  καινοτόμος αυτή πρόταση και με την απαραίτητη Νομική Τεκμηρίωση, σε εύθετο χρόνο, να υποβληθεί σε ανώτερο επίπεδο για θεσμική υιοθέτηση, ενώ επ΄ αυτού ο ΙΣΞ δήλωσε ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προώθησης της πρότασής του και σε άλλα αρμόδια θεσμικά όργανα σε κεντρικό επίπεδο.

Τα δύο μέρη (ΙΣΞ-Διοικητής/Διευθυντές Τομέων Νοσοκομείου) δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η συνεργασία και ο διάλογος να συνεχιστούν σε τακτική βάση με απώτερο σκοπό να επιλύονται ζητήματα που εκάστοτε αναφύονται και αφορούν στον τομέα υγείας στο Νομό μας.

Στη υπόψη συνάντηση συμμετείχαν :

-Εκ μέρους του Ι.Σ.Ξ., Αναστάσιος Καραδέδος (Πρόεδρος), Ιωάννης Σπανόπουλος, Φώτιος Φωτίου και Δημήτριος Νικηφορίδης (Μέλη ΔΣ/ΙΣΞ)

-Εκ μέρους του Νοσοκομείου, Χρήστος Χατζηδημητρίου (Δντης Παθολογικού Τομέα), Κρίτων Καλογερής (Δντης Χειρουργικού Τομέα), Συμεών Δημητριάδης (Δντης Εργαστηριακού Τομέα), ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Χρυσόστομος Βαϊόπουλος (Δντης Ψυχιατρικής Κλινικής) και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Αθανάσιος Πάσχου

 

Υπήρξαν και αντιδράσεις…

Μετά την συνάντηση δεχθήκαμε  και τις ενστάσεις του Συντονιστή Διευθυντή του Νευρολογικού Τμήματος ο οποίος απάντησε με την παρακάτω επιστολή.

Προσωπικά, έχω ορισμένες ενστάσεις για το περιεχόμενο του ΔΤ. Εν συντομία:

1) Ο βασικός (σχεδόν αποκλειστικός) λόγος της συνάντησης ήταν, όχι απλώς η αποδυνάμωση (sic), αλλά στην πραγματικότητα η -δι ενεργειών ή παραλείψεων- κατάρρευση της λειτουργίας του Νευρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου, γεγονός που “αναδεικνύεται” σε 1,5 σειρά επί συνόλου 2 σελίδων κειμένου! Αρκεί να υπομνησθεί ότι, εκ των πέντε (5) υπηρετούντων Νευρολόγων στις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομείο & ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) προ 1,5-2 ετών, έχει απομείνει μόνο ένας (1) για όλο το Νομό. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο ζήτημα της αποσπασμένης εδώ και 13,5 μήνες Επιμελήτριας, για να αποφύγω τον πειρασμό να εκφέρω χαρακτηρισμούς.

2) Στην επόμενη παράγραφο που αναφέρεται στους επικουρικούς γιατρούς, όλως παραδόξως δεν επισημαίνεται η επιεικώς άδικη κατά την εκτίμησή μου κατανομή των θέσεων, η οποία όσον αφορά στο Νευρολογικό Τμήμα τουλάχιστον, είναι απολύτως αναντίστοιχη των πραγματικών και επιτακτικών αναγκών. Εντελώς ενδεικτικά: προκηρύχθηκαν δύο (2) θέσεις επικουρικών Οφθαλμιάτρων τη στιγμή που υπηρετούν ήδη δύο (2) ειδικοί με ειδικευόμενους, αλλά καμμία Νευρολόγου! Επίσης, προκηρύχθηκε μια (1) θέση επικουρικού Νεφρολόγου (ενώ υπηρετούν ήδη τρεις ειδικοί με ειδικευόμενους), αλλά καμμία Νευρολόγου, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται και ο κανονικός διορισμός Επιμελητού Β’ Νεφρολογίας που έχει κριθεί, όπως αναφέρεται αμέσως παρακάτω. Και πάει λέγοντας. Τέλος, δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι, οι μισές ή περισσότερες από τις οκτώ (8) θέσεις επικουρικών, πιθανότατα θα παραμείνουν κενές, ελλείψει ενδιαφερομένων συναδέλφων.

3) Τελευταία, αλλά καθόλου μικρότερης σημασίας, η ανορθολογική κατανομή των εφημεριών ανάμεσα στα διάφορα Τμήματα του Νοσοκομείου (κατάλοιπο της προηγούμενης Διοίκησης), με βάναυσα θιγμένο πάλι το Νευρολογικό Τμήμα, γεγονός που επίσης ουδόλως επισημαίνεται στην επόμενη παράγραφο του κειμένου του ΔΤ, παρόλο που έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη με κάθε τρόπο, προς πάσα κατεύθυνση.

Περιορίζομαι σ’ αυτά τα ολίγα με την προσήκουσα προσήλωση στα αντικειμενικά δεδομένα και στοιχεία της υπόθεσης. Με εξαντλημένη υπομονή, παραμένω στη διάθεση οποιουδήποτε για περαιτέρω πληροφορίες/ διευκρινίσεις.

Νικηφορίδης Δημήτριος

Συντονιστής Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα