Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ένας ολυμπιονίκης, πρόεδρος του Ορφέα Ξάνθης πριν από ενενήντα χρόνια

orfaias xanthis

Του Κώστα Α. Κοντογιαννίδη

Ο Ορφέας Ξάνθης ιδρύθηκε το 1903 ( δηλαδή πριν από 111 χρόνια) και 25 χρόνια μετά είχε πρόεδρο έναν ελληνογάλλο ολυμπιονίκη του 1896, που συνέβαλε στην ίδρυση και στη διάδοση του «στιβικού» αθλητισμού. Ο ελληνογάλλος ήταν ο Αλέξανδρος Τουφερί (Alexandre Tuffèri) αθλητής του στίβου, πρώτα του Πανελληνίου Γ.Σ. και μετά του Εθνικού Γ.Σ.,  πανελληνιονίκης αλλά και ολυμπιονίκης.

Γεννήθηκε στις 8  Ιουνίου 1876 εκ πατρός γάλλου και μητρός Ελληνίδος και ζούσε στην Αθήνα. Το 1895, πήρε μέρος στους αθλητικούς αγώνες «Τήνια» με τον Πανελλήνιο ΓΣ , που ήταν  οι αγώνες αυτοί, πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς του 1896 των Αθηνών και ήρθε δεύτερος στο τριπλούν.

Πήρε μέρος σε δυό Ολυμπιάδες, το 1896 στην Αθήνα, στο τριπλούν,  όπου κέρδισε την β΄ θέση και το αργυρό μετάλλιο  και το 1900 στο Παρίσι, όπου βγήκε 6ος  και τις δυο φορές με τα γαλλικά χρώματα. Το 1906,  στη Μεσοολυμπιάδα της Αθήνας, πήρε μέρος με την ελληνική εθνική ομάδα στα 110 με εμπόδια και στο τριπλούν  χωρίς ιδιαίτερη διάκριση.

Ο Τουφερί τελείωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διορίστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα και αργότερα το 1923, διορίστηκε διευθυντής στο κατάστημα Ξάνθης. Έμεινε στην Ξάνθη αρκετά χρόνια και το 1924 έγινε πρόεδρος της τοπικής αθλητικής ομάδας του Ορφέα Ξάνθης. Το διάστημα εκείνο, βρέθηκε στην Ξάνθη ενας πρόσφυγας από την Σμύρνη και παλιός γυμναστής του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης,  Σοφοκλής Μάγνης.

Τον κάλεσε τότε ο Τουφερί και ανέλαβε το τμήμα στίβου του Ορφέα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκρότησε αθλητική ομαδα  που πήρε μέρος στους Πανιώνιους αγώνες το 1925 και 1927, ενώ  στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου που έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας το 1926, ο Ορφέας πήρε μέρος με δύο αθλητές χωρίς όμως να διακριθούν. Πάντως, μέσα στη δεκαετία 1925-35 το τμήμα στίβου του Ορφέα παρουσίασε μεγάλη πρόοδο.

Σχετικά Άρθρα