Αγροτικά Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα ενημέρωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΕΑΣ Ξάνθης για την νέα ΚΑΠ

DSC_0211

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ μαζί με την ΕΑΣ Ξάνθης το πρωί της Δευτέρας, στο ξενοδοχείο Ζ παλάς. Θέμα της ημερίδας «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020». Η αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Γεωργίας Αλέκος Κοντός, ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Παυλίδης, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, και εκατοντάδες αγρότες της περιοχής κ.λπ.

Αναλυτικά

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή 500 περίπου αγροτών, συνεταιριστών, αγροτοσυνδικαλιστών και στελεχών της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από το νομό Ξάνθης και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ξάνθη η ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ που οργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΕΑΣ Ξάνθης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός ο οποίος ήταν χείμαρρος στην τοποθέτησή του επισημαίνοντας τα λάθη που έγιναν από τον αγροτικά κόσμο αλλά και από τους πολιτικούς σχετικά με την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και τόνισε ότι όσα χρήματα ήρθαν και όσα θα έρθουν (2,2 δις κάθε χρόνο μέχρι το 2020) θα έρθουν γιατί είμαστε και παραμείναμε εντός ευρωζώνης. Ο Αλέκος Κοντός απέσπασε μάλιστα και τα εγκωμιαστικά σχόλια τόσου του Φώτη Καραλίδη όσο και του Δημάρχου Αβδήρων Β. Τσολακίδη που και οι δύο ευχήθηκαν να είχε παραμείνει περισσότερο χρόνο στο υπουργείο.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας παρουσίασε στην ομιλία του τους στόχους που πρέπει να εξυπηρετεί η νέα ΚΑΠ. Επέρριψε, δε, ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι καθυστερεί να παρουσιάσει πρόταση για την εφαρμογή, σε εθνικό επίπεδο, της νέας ΚΑΠ και να την θέσει σε διαβούλευση με τους αγρότες και τους φορείς τους. “Οφείλει να καταθέσει άμεσα πρόταση και να μην κάνει παιχνίδι με κλειστά χαρτιά” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στην ομιλία του ο προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς παρουσίασε τα δεδομένα που προκύπτουν από τη νέα ΚΑΠ και τα μοντέλα εφαρμογής που έχει επεξεργαστεί η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ακολούθησε εισήγηση του β΄ Αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κυρίου Κώστα Σκιαδά ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά για το τι φέρνει η νέα ΚΑΠ στον κρίσιμο κλάδο της κτηνοτροφίας.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι από τα ερωτήματα, τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες αγρότες υιοθετούν την προσέγγιση και τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ για την καλύτερη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Μετά το μεγάλο οδοιπορικό ενημέρωσης που πραγματοποίησε για τη νέα ΚΑΠ η ΠΑΣΕΓΕΣ το προηγούμενο διάστημα οργανώνοντας ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, όπου, πέραν του να ενημερώνει τους αγρότες είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την τελική πρόταση της Συνομοσπονδίας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2014. Η απόφαση θα στηριχθεί στα σενάρια που περιλαμβάνει η σχετική μελέτη που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ΠΑΣΕΓΕΣ και θα παρουσιαστεί σε κεντρική ημερίδα στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα.

DSC_0227 DSC_0215 DSC_0214 DSC_0212 DSC_0228

Σχετικά Άρθρα