Κοινωνία Τελευταία Νέα

Παρουσίαση ενός νέου βιβλίου «Νόστιμες Αναμνήσεις από τη Θράκη»

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014,στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης παρουσιάζουν το βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου με τίτλο: «Νόστιμες Αναμνήσεις από τη Θράκη»

Οι Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη, μια σύνθεση εύθυμων ιστοριών από την ζωή της Κομοτηνής των προηγούμενων δεκαετιών και καταγραφής συνταγών μαγειρικής, όπως  αυτές διασώθηκαν μέσα από τα παλιά τετράδια συνταγών και τις μνήμες των παλαιότερων. Πρόκειται για λεύκωμα 300 σελίδων, που περιέχει 15 μικρές ιστορίες. Στις ιστορίες αυτές αναφέρονται  περίπου 150  τοπικές συνταγές, που περιγράφονται σε κάθε κεφάλαιο αναλυτικά και με την ανάλογη ολοσέλιδη φωτογράφηση. Αν ψάχνετε για συνταγές με κρέμες γάλακτος, γλυκόξινες σάλτσες, ή υλικά περίεργα, φερμένα από μακρινές εξωτικές χώρες καλά θα κάνετε να αναζητήσετε μια άλλη έκδοση. Αν, όμως, αναζητάτε συνταγές καθημερινές, που ακόμη μαγειρεύονται στα σπίτια μας, μνήμες από τις γεύσεις της Αν. Θράκης, της Μ. Ασίας και της Πόλης ή της Κομοτηνής του 50 και του 60, τότε αναζητήστε τις Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν:

Πένυ Καμπάκη-Βουγιουκλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.

Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά, Ιστορικός- Αρχαιολόγος

Σάκης Ζαϊτίδης, Υπεύθυνος  Εστιατορίων-Πτυχιούχος  Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.

Συντονίζει: Σοφιανός Ουτατζής, Διευθυντής Ι.Θ.Τ.Π.

Ο Θανάσης Πανδρευμένος γεννήθηκε στην Κομοτηνή, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Με καταγωγή της οικογένειας της μητέρας του από την Αδριανούπολη και την Ξάνθη, και του πατέρα του από την Κωνσταντινούπολη και την Μαρώνεια, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον, με έντονες τις μνήμες και τις επιδράσεις από τις χαμένες πατρίδες.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη και εργάσθηκε στην Αθήνα στο Υπ. Εσωτερικών και Εθν. Οικονομίας, ασχολούμενος με θέματα τουρισμού καθώς και συντήρησης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών .

Μετά το 1976 επιστρέφει στην Κομοτηνή, όπου εργάσθηκε ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Θράκης μέχρι και το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ασχολείται παράλληλα με την ζωγραφική και την φωτογραφία, εκθέτοντας έργα του σε πολλές πόλεις , όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Μόναχο, το Βερολίνο, το Φράϊσινγκ, η Βασιλεία, η Γενεύη, το Λουξεμβούργο   κ.α.

Το 2002 εμφανίζεται και στην λογοτεχνία με το βιβλίο του Αθ. Διάκου Αδιέξοδος Β΄, μια ηθογραφική αναδρομή στην Κομοτηνή του παρελθόντος, ενώ το 2004 συμμετέχει στην έκδοση του βιβλίου αφιερώματος στους θερινούς κινηματογράφους της Κομοτηνής με τίτλο  Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά .

Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του Ροδόπης στιγμές, με φωτογραφίες του και κείμενα της Βίκης Τριανταφυλιά, μια έκδοση αφιερωμένη στις κρυμμένες ομορφιές της περιοχής της Ροδόπης, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε το λεύκωμα- τουριστικός οδηγός Νομός Ροδόπης, με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου..

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχετικά Άρθρα