Γενική

Παρέμβαση του Χρήστου Τρέλη στο θέμα των απορριμμάτων της ΠΑΜΘ


«Το σχέδιο της Περιφέρειας αποτελεί ομολογία για μια δαπανηρή επιλογή»
Παρέμβαση έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Τρέλης κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου. Για τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση η διαχείριση των απορριμμάτων, αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τρέλη Το σχέδιο της Περιφέρειας αποτελεί ομολογία για μια δαπανηρή επιλογή. Το κόστος της οποίας θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ομολογημένος στόχος είναι να ανατεθεί όλο το πακέτο σε μεγαλοεργολάβους με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
Η παρέμβαση αναφέρει:
Η συζήτηση σήμερα για τα απορρίμματα, διεξάγεται σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι εργαζόμενοι, δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προστίθεται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, της κατάργησης των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας.
Συνδέουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, με το θέμα που συζητάμε, γιατί η Διαχείριση των Απορριμμάτων αποτελεί σήμερα:
• Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια των
εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, με τις διάφορες μεθοδεύσεις για την επιβολή της επικίνδυνης για το περιβάλλον και για την υγεία, μέθοδο της καύσης.
• Πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήριο την μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
• Πεδίο επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων.
Χρησιμοποιείται, η διαχείριση των απορριμμάτων για επί πλέον επιβάρυνση του λαού, στη λογική της «ανταποδοτικότητας» και του «αντικινήτρου», που ξεκάθαρα ομολογείται στο Δελτίο τύπου του Περιφερειάρχη για την ένταξη της μονάδας επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Αυτή η λογική και αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης είχε και έχει φυσικά και τις συνέπειές και στην περιοχή μας:
• Στον τομέα της αποκομιδής Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΣΑ) με τους ΣΜΑ που έχετε υλοποιήσει 13 από τους 15 που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 2369/27-11-2013 της Γεν. Δ/νσης Προγρ/μου Περ/ντος & Υπ/μων), παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών όπως πυροπροστασία, πλυντήριο οχημάτων, επεξεργασία υγρών αποβλήτων, συνθηκών εργασίας όπως ερμάρια, αποδυτήρια, εγκαταστάσεις υγιεινής, εξαερισμός, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όλοι οι Δήμοι της περιοχής, έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων τους.
• Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) εξακολουθούν να ρυπαίνουν και θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, αν κρίνουμε από τον εξοπλισμό που έχετε προμηθευτεί, όπως διαπιστώνουμε από το ίδιο παραπάνω έγγραφο της . Δ/νσης Προγρ/μου Περ/ντος & Υπ/μων (6 πρέσες δεματοποίησης). Κυρίως δε, που επιλέγεται τη μέθοδο της καύσης, απομακρύνετε για 27 χρόνια την ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή για πάντα, σύμφωνα με την διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου με την μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλαδή την παράδοση σε μονοπωλιακούς ομίλους.
• Το πρόγραμμα ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και την δημιουργία έξι (6) Κέντρων  Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), σύμφωνα με το σχεδιασμό σας, (έχετε υλοποιήσει (?), όπως λέτε στο έγγραφό της αρμόδιας υπηρεσίας μόνο 4), που θα έπρεπε να είναι στην προτεραιότητα χωλαίνει, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών στο πλαίσιο εκχώρησης του συναφούς αντικειμένου στην «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης Α.Ε.» (Ε.Ε.Α.Α. ΑΕ). Δεν είναι στις προθέσεις σας να το προωθήσετε, όπως φαίνεται από την «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Α’ ΦΑΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ», με την προώθηση της καύσης.
• Στο θέμα της χωροθέτησης, ενώ στο σχεδιασμό σας ήταν η δημιουργία δυο Ο.Ε.Δ.Α. (ανατολικού και δυτικού τομέα), μεθοδεύετε την λειτουργία μόνο της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, με την επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της περιφέρειας. Αυτή η επιλογή, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της πόλης, αφού στην λογική του υπερκέρδους των μεγαλοεπιχηρηματιών εκμετάλλευσης της μονάδας, θα είναι η καύση, δηλ. η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων για μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεράστια  επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
• Σχετικά με τις προμήθειες και τα έργα του Ο.Σ.Δ.Α. που έχετε υλοποιήσει μέχρι σήμερα, έχετε δαπανίσει μέχρι σήμερα 21,5 εκ € και είναι σε εξέλιξη προμήθεια εξοπλισμού άλλων 17 εκ. €, μποναμάς στη διάθεση του ιδιώτη επενδυτή που μέσω των ΣΔΙΤ θα επιλέξετε. Φυσικά όλες αυτές οι δαπάνες θα κληθούν να τις πληρώσουν  οι συμπολίτες μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι φανερό πλέον ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι με τον «Καλλικράτη», έγιναν κρατικοί μηχανισμοί προώθησης και υλοποίησης της πολιτικής της Ε.Ε., υποταγμένοι πλήρως στους στόχους των διαρκών «μνημονίων».
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η διαχείριση των απορριμμάτων, αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων.
Το σχέδιο σας αποτελεί ομολογία για μια δαπανηρή επιλογή. Το κόστος της οποίας θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ομολογημένος στόχος σας είναι να αναθέσετε όλο το πακέτο σε μεγαλοεργολάβους με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος 
Θέλουμε να τονίσουμε ξανά ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι στον σχεδιασμό σας, κυρίαρχη θέση κατέχει η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, με επακόλουθο την επεξεργασία με την μέθοδο της καύσης, για μεγιστοποίηση του κέρδους του ιδιώτη-κεφαλαιοκράτη που θα αναλάβει το έργο, γεγονός που αποκλείει σε βάθος εικοσιπενταετίας (δηλ. για πάντα) την ανακύκλωση.
Για το τεράστιο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει και αγωνίζεται να γίνουν υπόθεση του λαϊκού κινήματος της περιοχής:
Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων.
Η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Η επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
Η ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σχετικά Άρθρα