Γενική

Λάσπη


Είναι ίσως τα πρώτα Χριστούγεννα που θα κάνουμε στην Ξάνθη χωρίς πολλά, πολλά φώτα. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, αρκετοί επίσης δεν προχώρησαν σε στολισμό του μπαλκονιού τους με φωτάκια και οτιδήποτε άλλο θυμίζει Χριστούγεννα.
Η Ξάνθη της κρίσης και του βαρυχειμωνιά που έδειξε τα… δόντια του πολύ νωρίς φέτος, σε σχέση με την περσινή χρονιά, φέτος θα κάνει… λάιτ Χριστούγεννα.
Μία βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης με τα ματιά προς τα πάνω, στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, δεν θυμίζει ότι σε λίγες ημέρες έχουμε Χριστούγεννα.
Αντίθετα, μάλιστα, καθώς πολύ λίγα έως… ελάχιστα είναι τα σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους έχουν το κουράγιο και την… τσέπη να στολίσουν με φωτάκια τα μπαλκόνια τους.
Ίδια κατάσταση ίσος και χειρότερα είναι τα πράγματα στις βιτρίνες των καταστημάτων της Ξάνθης.
Παλαιότερα, από τέλη Νοεμβρίου έβλεπες χαρούμενους ανθρώπους να γεμίζουν με φωτάκια, Αη Βασίληδες, τάρανδρους και ότι μπορεί να βάλει ο νους και πωλείται στο εμπόριο, να δουλεύουν επί ολόκληρες ώρες στο μπαλκόνι τους ή στο μαγαζί τους.
Η επιβράβευση έρχονταν όταν έμπαινε στην πρίζα το καλώδιο που συνέδεε τα αμέτρητα λαμπάκια και η καθιερωμένη βόλτα κάτω στον δρόμο, όπου με καμάρι έβλεπες το δικό σου έργο τέχνης στο μπαλκόνι σου.
Τώρα, το μόνο που βλέπεις είναι μπαλκόνια χωρίς λαμπάκια και μόνο σε μερικά σπίτια υπάρχει η εικόνα που παραπέμπει σε Χριστούγεννα.
Δυστυχώς, αρκετοί συνάνθρωποί μας ζούσαν επί μήνες, ίσως και πάνω από χρόνο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό ίσως σκέφτονται όσοι αποφάσισαν φέτος να μη στολίσουν.
Βέβαια, αυτοί που την… πληρώνουν είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν καταλαβαίνουν από κρίση. Και αυτά είναι που δεν φταίνε σε τίποτα.

Σχετικά Άρθρα