Γενική

Παραμένουν «φωτιά» οι τιμές στα βασικά αγαθά!


Πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα τα ίδια προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πάρα πολύ δύσκολα και με κάθε τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν σήμερα τα νοικοκυριά της Ξάνθης ακόμη και τα αγαθά πρώτης ανάγκης, καταφεύγοντας πολλές φορές σε δανεικά, αφού οι τιμές παρά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων εξακολουθούν να είναι απλησίαστες!
Εκθέσεις ειδικών, όπως πρόσφατα του ΟΟΣΑ παρουσιάζονται στα υπουργεία, πρωτοβουλίες εξαγγέλλονται, αντιπαραθέσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ακρίβειας βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, αλλά μέχρι και σήμερα πρακτικό αποτέλεσμα κανένα! Οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα πολλά προϊόντα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν πληγεί τόσο από την οικονομική κρίση, ενώ οι μισθοί τους βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα!
Πρωτοτυπία!
Οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων, έχουν δημιουργήσει την εξής πρωτοτυπία: Ενώ καταγράφεται αρνητικός πληθωρισμός (-2,9%), τιμές σε βασικά αγαθά, που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, σημείωσαν άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%), το νωπό μοσχάρι (+2,1%), οι νωπές πατάτες (4,5%), τα φάρμακα (+25,3%), και ο ηλεκτρισμός (+18,7%).
Καταφεύγουν σε προσφορές
Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών καταφεύγει στις προσφορές, αφού συγκρίνει προσεκτικά όλες τις τιμές και από διαφορετικά καταστήματα. Δεν διστάζει πλέον να «θυσιάζει» ακόμη και την ποιότητα, επιλέγοντας δεύτερης κατηγορίας προϊόντα, πολλές φορές και εισαγόμενα, αρκεί να γλιτώσει κάποια χρήματα για να καλύψει άλλες ανάγκες.
Προειδοποιήσεις ΕΣΕΕ…
Στο μεταξύ, προειδοποιήσεις για την παγίδα του αποπληθωρισμού απηύθυνε η ΕΣΕΕ, με αφορμή τα στοιχεία που κατέδειξαν πως ο τιμάριθμος για ένατο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε το Νοέμβριο αρνητικό πρόσημο –2,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά την Συνομοσπονδία η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των χρεών τους απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού διογκώνεται η πραγματική αξία των οφειλόμενων τόκων, καθώς το πραγματικό επιτόκιο, και συνεπώς το κόστος χρήματος, αυξάνεται.
Ακόμη, όταν οι καταναλωτές προσδοκούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στο μέλλον, αναβάλλουν τις σημαντικές αγορές τους, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια οικονομία στην «παγίδα του αποπληθωρισμού». Τέλος, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως ο αποπληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς όλους τους δείκτες που εκφράζονται ως λόγος αυτού (πχ. δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ), παρέχοντας έτσι πολλές φορές λανθασμένη πληροφόρηση.

Σχετικά Άρθρα