Γενική

Με το νέο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές του Μαΐου


Σε λίγες μέρες στη Βουλή. Ποιες είναι οι βασικές ρυθμίσεις του
Είμαστε σήμερα 13 Νοεμβρίου και το προεκλογικό κλίμα, ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 14, αρχίζει να ζεσταίνεται και όλο πιο πολλοί αυτοδιοικητικοί και μη ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα τελικά θα αποφασίσουν. Όσοι μάλιστα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ερωτηματικά για το νέο Νόμο που αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, η αγωνία τους θα τελειώσει πολύ σύντομα, καθώς η κατάθεσή του στη Βουλή είναι θέμα ημερών.
Μάλιστα αυτό που διατείνονται οι «αρχιτέκτονες» του νέου νόμου, είναι ότι διασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την εκλογή εκείνων που θα λάβουν την υψηλότερη σταυροδοσία. Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ διακαής πόθος είναι να έχει ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο.
Βασικές ρυθμίσεις…
Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα αποτελεί την κυβερνητική πρόταση εν όψει της αναμέτρησης του προσεχούς Μαΐου, προβλέπουν:
* Τη δημιουργία δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ενός για τους υποψήφιους δημάρχους και ενός για τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει πλήρες ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, καθώς μόνος του δεν μπορεί να κατέβει κανείς. Τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων αναρτώνται σε εμφανή σημεία του Δήμου και στο Διαδίκτυο.
* Την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Ο δήμαρχος θα έχει πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα πάρει όλες τις αδιάθετες έδρες και μετά θα παίρνει κυκλικά από όλους τους συνδυασμούς μία έδρα, μέχρι να φτάσει την πλειοψηφία του 50% συν ένα στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.
* Τη διεξαγωγή επαναληπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο πρώτων σε ποσοστά, εάν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο.
* Τη διαμόρφωση πλειοψηφίας και στην περίπτωση διεξαγωγής δύο γύρων, καθώς ο συνδυασμός που κερδίζει τη δεύτερη Κυριακή παίρνει (και πάλι) τις αδιάθετες έδρες και κυκλικά από μία έδρα από τις παρατάξεις που ακολουθούν για την πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, και πάλι η κατανομή εδρών για την αντιπολίτευση είναι ευνοϊκότερη από αυτήν που γίνεται με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
* Τον καθορισμό ορίου 5% για την ανάδειξη δημοτικής παράταξης.
* Τη διαμόρφωση συγκεκριμένων όρων για τον υπολογισμό του παραπάνω ορίου. Ουσιαστικά, το ποσοστό αυτό θα προκύπτει με την αφαίρεση των εδρών αυτών που δεν συγκέντρωσαν 5% και με βάση τις εναπομείνασες ψήφους ή το εναπομείναν ποσοστό.
* Την εκλογή των δημοτικών συμβούλων κατά σειρά επιτυχίας.
* Τον περιορισμό του αριθμού των εδρών των δημοτικών συμβούλων και την επαναφορά τους βάσει των πληθυσμιακών ορίων του προηγούμενου Νόμου. Ο αριθμός των εδρών θα είναι αυτός που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Με τον περιορισμό των εδρών των δημοτικών συμβούλων γίνεται ουσιαστικότερος ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων και των αντίστοιχων επιτροπών τους.

Σχετικά Άρθρα