Γενική

«Ελιά, ο ευλογημένος καρπός»

Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, το Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Άνω Γατζέας Πηλίου και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «Ελιά, ο ευλογημένος καρπός»
Σειρά στοιχείων μαρτυρούν την παρουσία του ελαιόδενδρου στον ελλαδικό χώρο από τη Νεολιθική ακόμη εποχή και αποδεικνύουν την κυρίαρχη σημασία που είχαν για τους Έλληνες το ελαιόλαδο, η βρώσιμη ελιά, το ξύλο, ακόμη και τα φύλλα του δένδρου. Η εξέταση των αρχαιολογικών στοιχείων που αφορούν τη χρήση και τη σημασία της ελιάς στην αρχαιότητα επιβεβαιώνει ότι αυτή αποτελούσε ένα από τα χρησιμότερα και πιο αγαπητά δέντρα των Ελλήνων, λόγω της ιερότητας, της οικονομικής σημασίας και των ποικίλων χρήσεων των προϊόντων της στην καθημερινή και στη θρησκευτική ζωή…..
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Παρουσίαση του Μουσείου Ελιάς & Λαδιού Άνω Γατζέας Πηλίου,  Δρ. Αθηνά Αργυροπούλου. Ομιλία «Οικολογικές καλλιέργειες ελιάς»,  Νίκος Γερμαντζίδης. Έκθεση χαρακτικής  της Nora Adamo με τίτλο «Ελιές». Παρουσίαση του Ημερολογίου 2014, με έργα της καλλιτέχνιδας, Κωνσταντίνος Μοράρος. Μουσικό πρόγραμμα με τους: Γιώργο Φραντζολά, φωνητικά-κιθάρα, Αντώνη Μουσαδέ, φωνητικά- κιθάρα, Χάρη Ξυλά, σαξόφωνο.
Η εκδήλωση και η έκθεση θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.
Διάρκεια 2/11 έως και 11/11.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά ώρες 10:00-14.00 και 18.00-21.00.

Σχετικά Άρθρα