Γενική

Ξεκινάνε τα μαθήματα Αρχαίων και Ιστορίας Λαογραφίας Θράκης

Στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ξεκινάνε από σήμερα τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και Ιστορίας Λαογραφίας Θράκης. Διδάσκων καθηγητής είναι ο γνωστός σε όλους μας Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας.
Πρόγραμμα Μαθημάτων. ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Οκτωβρίου 2013. Kεντρικό θέμα των μαθημάτων : Η θέση της γυναίκας στην Πολιτική και Κοινωνική Γραμματεία και Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της.
1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Θα μελετήσουμε κείμενα της ελληνικής γραμματείας, γραμμένα από άντρες ή γυναίκες, που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας στα πλαίσια οργανωμένης πολιτικής κοινωνίας, θα διερευνήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη συμπεριφορά ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Πέραν από το περιεχόμενο των κειμένων, θα ασχοληθούμε με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική, τη συντακτική δομή και το ετυμολογικό των λέξεων. Ξεκινήσαμε από τον Πλάτωνα που στο έργο του «Πολιτεία» μιλά για τη θέση των γυναικών στην ‘ιδανική’ πολιτεία. Θα ολοκληρώσουμε το σχετικό κείμενο και στη συνέχεια θα μελετήσουμε απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα «Μένων» όπου υποστηρίζεται ότι η αρετή είναι ίδια και στον άνδρα και στη γυναίκα. Με βάση το τεύχος «Δομές του αρχαίου ελληνικού λόγου εξετάζονται συντακτικά χαρακτηριστικά.
2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ: Στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους 2013-14, θα εξετάσουμε: α) Ιστορικά, Κοινωνικά, Οικονομικά, Πολιτιστικά πλαίσια οθωμανοκρατίας στη Θράκη β) λαϊκός πολιτισμός Θράκης και γυναίκα γ) η γυναίκα στην πολιτιστική ζωή στη Θράκη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα δ) γυναικείος λόγος στη Θράκη κατά τον 20ο αι. Στο πρώτο μάθημα μελετήσαμε κείμενο του Β. Κρεμμυδά για την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα και αποσπάσματα από το βιβλίο «Θρακών Οικήσεις και κτίσματα- Λαμπρών καιρών μάρτυρες (15 ος- 19 ος αι)» του Θ. Μουσόπουλου. Θα συνεχίσουμε, με βάση τα δύο αυτά κείμενα να περιγράφουμε την οθωμανοκρατία.
Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00- 20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη

Σχετικά Άρθρα